
در تلویزیون های جدید، ممکن است نرخ بازخوانی تصاویر (refresh rate) با سرعت دوربینی که تصویر را فیلم برداری کرده است یکی نباشد که متعاقب آن تصویر دچار عارضه ی پرش (Judder) می شود. برای رفع این مشکل، تلویزیون های جدید به یمن وجود پردازنده های قدرتمند، حرکت تصویر را پیش بینی کرده و فریم هایی ساختگی بین فریم های اصلی فیلم قرار می دهد که به آن جایگذاری میان حرکتی (motion interpolation) می گویند. در این صورت تصویر حالتی روان تر پیدا کرده و عارضه ی پرش از بین می رود اما اثر سریال های آبکی پدیدار می شود.
تاریخچه و وجه تسمیه ی این اصطلاح
سریال آبکی (soap opera) یا مجموعهی احساسی اصطلاحی است که به گونهای سریال تلویزیونی اشاره میکند که در آن پیش از رسیدن به پایان خوش، غم ملودرامی را تا جا دارد کش میدهند. وقایع این سریالها معمولاً بر احساسات زیاد تکیه دارند.
اپرای صابونی یا نمایش صابونی به انگلیسی (Soap Opera) اصطلاحی است که کاربرد آن در زبان انگلیسی به دهه ۱۹۳۰ (میلادی) بازمیگردد و برای اشاره به این سریالها بهکار میرفت. این اصطلاح تحقیرآمیز، به این اشاره دارد که سازندگان نمایشهای رادیویی برای دریافت تبلیغات بیشتر (که بیشتر آنها تبلیغ صابون بودند) سریالهای خود را بیجهت طولانی میکردند.
این نام گذاری میتواند به مفهوم آب بستن هم اشاره کند که با مخلوط کردن شیر با آب حجم آن را زیاد میکردند.
کاربرد این اصطلاح در صنعت تلویزیون ها
آیا تصاویر در تلویزیون شما عجیب به نظر می رسند؟ آیا همه چیز دارای یک حرکت فوق العاده صاف و فراواقعی دارند؟ چیزی که داریم راجع به آن صحبت می کنیم اثر سریال های آبکی (soap opera effect) است.
این اصطلاح یکی از ویژگی های تلویزیون های امروزی است. به آن نرم کردن تصویر (motion smoothing)، جای گذاری میان حرکتی (motion interpolation) یا ME/MC که مخفف پیش بینی حرکت/تصحیح حرکت(motion estimation/motion compensation) است نیز می گویند. بعضی از مردم متوجه آن نمی شوند و برای بعضی دیگر اهمیتی ندارد. برخی ها حتی آن را دوست دارند. اما از نظرات مردم زیر مقالات می شود متوجه شد که بیشتر مردم آن را دوست ندارند.
فارغ از این که اسمش چیست، ظاهراً این تکنیک برای کمک به کم کردن میزان تار شدن اشیاء متحرک (motion blur) در LCD ها توسعه داده شده است. همه ی تلویزیون های LCD در وضوح تصاویر متحرک دارای مشکل هستند، بدین معنی که هر چیزی که بر روی صفحه در حرکت باشد در مقایسه با زمانی که ایستا است، دارای جزئیات کمتری بوده و مقداری تار است. LCD های با نرخ بازخوانی تصویر (refresh rate) بالا (Hz 120 و Hz 240) برای مقابله با این مسئله تولید شدند. حال برای اینکه تصویر در این تلویزیون ها اثربخش تر باشد، نیاز دارند که تصاویری (frames) جدید واقعی مابین تصاویر اصلی جا داده شود.
جای گذاری میان حرکتی
به یُمن وجود پردازنده های پر سرعت، TV ها می توانند تصاویری را مابین frame های اصلی که دوربین گرفته است حدس بزنند. این فریم های جدید ترکیبی از فریم قبلی و فریم بعدی می باشد. با ساخت این فریم ها میزان تار و محو بودن تصویر کاهش مییابد. و این دلیلی است که به این امر اثر سریال های آبکی (soap opera effect)می گویند، زیرا تصاویری به غیر از آنچه که واقعی است در آن جای میدهیم و در واقع به تصویر آب میبندیم
نظرات