
وقتی درباره صنعت تلویزیون ها و نمایشگر ها مطلب می خوانید، با مفاهیم تکنولوژیکی روبرو می شوید که مدام در حال تغییر و زیاد شدن هستند. مفاهیمی مانند پلاسما،LED، و... که برای انتخاب محصول مورد نظرتان نیازمند دانستن اطلاعاتی هر چند کم در این موارد هستید.
تاریخچه
تاریخچه ی تلویزیون های OLED به سال 2004 میلادی برمی گردد، زمانی که برای اولین بار توسط شرکت سونی ارائه شد. بعدتر در سال 2007 شرکت سونی با ارائه ی تلویزیون Sony XEL-1 اولین تلویزیون OLED را به دنیا معرفی کرد. این تلویزیون اندازه ی کوچک 11 اینچ و قیمتِ گرانِ 2500 دلار را داشت.همچنین از ضخامت بسیار نازک 3 میلیمتر و کنتراست تصویر فوق العاده 1000.000:1 بهره می برد که به دلیل استفاده از تکنولوژی OLED بود. البته سونی این تلویزیون را به عنوان یک پروتوتایپ (نمونه اولیه:prototype) ارائه کرده بود، اما نمونه ای که بتوان آن را خریداری کرد.این شرکت حدود هزار دستگاه از این محصول را تولید کرد تا فِوریه ی 2010 که تولید آن متوقف شد.
تفاوت OLED با تلویزیون های دیگر
در تلویزیون های LCD از فیلتر رنگ و مایع کریستالی بر روی نور پس زمینه استفاده می شود. یعنی صفحه ی تلویزیون و پیکسل ها برای روشن شدن نیاز به یک نور پس زمینه (back-lighting) دارند که به آنها تابیده شود. در تلویزیون های پلاسما نیز از نور ماوراء بنفش تولید شده توسط بستههای گازی که فسفرهای رنگی قرمز، آبی و سبز را تحریک میکنند، استفاده می شود. امّا در تلویزیون های OLED نیازی به نور پس زمینه نیست زیرا هر پیکسل، خود_نورزا (self-lightening) است، یعنی می تواند به طور مستقل روشن و خاموش شود و در واقع با عبور جریان الکتریسیته از پلیمرهایی که این رنگها را تولید می کنند، کار می کند. این امر باعث شده ضخامت پنل به شدت کاهش یابد و شاهد تلویزیونهای ۴ تا ۷ میلیمتری مبتنی بر این فناوری باشیم که بسیار هم سبک هستند. تفاوت دیگر OLED با دیگر تلویزیون ها این است که از چهار زیر پبکسل رنگی آبی، قرمز، سبز و سفید بهره می برد که به آن OLED سفید white OLED) یا WOLED) می گویند، در صورتی که در سایر تلویزیون ها فقط سه رنگ آبی، قرمز و سبز وجود دارد. White OLED کمی پیچیدهتر است و عناصر رنگهای قرمز و سبز و آبی با هم ترکیب شدهاند. وقتی جریان از آنها عبور میکند، این عناصر نور سفید تولید میکنند. این نور سفید از یک فیلتر رنگی عبور میکنند تا عناصر پیکسل قرمز، سبز و آبی تولید شوند.این امر باعث شده صفحه ای بسیار روشن تر و کنتراست بسیار بالای تصویر ایجاد شود، همچنین در ایجاد رنگ های تیره بسیار دقیق تر عمل کرده و یک سیاه عمیق و واقعی را ایجاد می کند.در شکل زیر تفاوت LED و LG OLED را مشاهده می کنید.
در حال حاضر کدام تلویزیون OLED در بازار وجود دارد؟
در سال ۲۰۱۲ شرکتهای الجی و تلویزیونهای OLED خود را معرفی کردند؛ اما تنها شرکتی که تولید انبوه پنلهای OLED در سایز بزرگ را شروع کرده ال جی است. سامسونگ با وجود اینکه یکی از تولیدکنندگان مطرح OLEDها است، اما تولید این نمایشگرها را تنها در سایز تلفنهای هوشمند و تبلتها دنبال میکند و از سال گذشته نیز مشخص کرد که تمرکز خود را بر روی SUHD ها گذاشته که خود به نوعی LCD هستند.البته سامسونگOLED های خود را با نام Super OLED معرفی می کند و از این باب که در این نوع از فیلتر رنگی استفاده نمی شود، OLED های خود را برتر می داند.
نظرات