عکاسان حرفه ای تا همین چند سال گذشته هم از دوربین های DSLR استفاده میکردند، اما نهایتا این دوربین ها را با دوربین های سبک تر و کوچک تر بدون آینه معامله کردند. دوربین بدون آینه نه تنها از همتاهای DSLR خود معمولا کوچکتر و سبک تر هستند بلکه بی صدا تر نیز هستند، چون آینه ای وجود ندارد که جا به جا شود. انتخاب یک دوربین mirrorless به دلیل تنوع زیاد از لحاظ اندازه ی سنسور انواع ویدیوها،انواع لنزها و … کمی گیج کننده است. این راهنمای خرید همه ی اینها را پوشش داده و به شما اطلاعات مورد نیازتان را میدهید

سیستم لنز

از تفاوت های اصلی دوربین بدون آینه با دیگر دوربین های کامپکت، قابلیت تعویض لنز است. این موضوع یک دنیا تفاوت ایجاد میکند، اگر تا به امروز هرگز یک دوربین با قابلیت تعویض لنز نداشته اید حتما از تاثیر تعویض لنز روی عکاسی خود بسیار شگفت زده خواهید شد دوربین های کامپکت خانگی دارای لنزهای داخلی هستند که زوم اپتیکال، دیافراگم قابل تغییر و سنسورهای کوچک دارند در این حالت با اینکه کنترل چندانی روی فوکوس، سایه ها و عمق میدان ندارند ولی لنز هم حالت واید و هم تله را تا حدودی پوشش میدهد.

فوکوس انتخابی از اولین فاکتورهایی است که افراد هنگام دیدن عکس هایی که با سنسورهای بزرگتر و لنزهای قابل تعویض گرفته شده اند به آن توجه میکنند چون در این شرایط قدرت انتخاب دارید که به عنوان مثال با دیافراگم f/2.8 و زوم بالا عکس بگیرید یا یک پرتره با لنز اصلی و دیافراگم f/1.4 بگیرید.

نمونه عکس گرفته شده با  GH4 and SLR Magic HyperPrime CINE 25mm T0.95 lens

یک نکته ی مثبت در رابطه با دوربین بدون آینه، عدم وجود آینه در داخل دوربین و روبه روی سنسور است این طراحی اجازه گرفتن عکس هایی با فاصله کانونی بسیار کم را به کاربر میدهد چون میتوانید برای فواصل کوتاه با داشتن یک تبدیل از لنزهایی با فاصله سطح کانونی زیاد استفاده کنید و مفهوم این قابلیت این است که غیر از حق انتخاب گسترده برای لنزهای اختصاصی دوربین های بدون آینه، میتوانید از لنزهای SLR هم استفاده کنید و این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که اگر تعدادی لنز قدیمی دارید میتوانید آن ها را با یک تبدیل برای دوربین بدون آینه خود استفاده کنید البته که باید قبل از هر اقدامی ابتدا سازگاری آن ها را بررسی کنید.

با اینکه استفاده از لنزهای قدیمی legacy روی دوربین بدون آینه یک مزیت بزرگ است ولی در اکثر موارد  دارای معایبی است مثلا تبدیل ها معمولا اجاره ی سازگاری با فوکوس خودکار و حتی گاهی انتقال هیچ سیگنال الکترونیکی را نمیدهند. بنابراین ناچاریم دیافراگم را به صورت دستی تنظیم کنیم که البته این موضوع احتمالا برای عکاسان نقطه ضعف محسوب می شود اما در بین فیلم بردارها به عنوان نقطه ضعف شناخته نمی شود چون آن ها معمولا دیافراگم و فوکوس را به صورت دستی تنظیم می کنند.

شاید شما هیچ لنزی از گذشته و دوربین های دیگر ندارید و یا حتی شاید بخواهید همه ی لنزهایی که داشته اید را بفروشید چون استفاده از تبدیل را دوست ندارید در این موارد قطعا با کمبود لنزهای مخصوص دوربین های بدون آینه رو به رو نیستید، به دلیل توجه زیاد به این دوربین ها، تولیدکنندگان بر تهیه ی یک طیف گسترده از لنزهای مختلف سرمایه گذاری زیادی کرده اند از لنزهای اصلی گرفته تا تله و واید، هر چه که از لنز خود توقع دارید موجود است.

اندازه ی سنسور

دوربین بدون آینه مختلف دارای اندازه های مختلف سنسور هستند و شاید همین موضوع تا حدی سر در گمتان کند. برای اینکه موضوع ساده تر شود فکر کنید دوربین های DSLR فول فریم دارای سنسورهای بزرگ و دوربین های کامپکت سنسورهای کوچکی دارند. بیشتر دوربین های بدون آینه از نظر اندازه سنسور در بین این دو دسته قرار گرفته اند و یک سنسور APS-C  که در دوربین های DSLR رایج است یا یک Micro Four Third که بین سنسور APS-C و دوربین های کامپکت هستند دارند. البته با اینکه تعداد کمی دارند ولی دوربین هایی با سنسور فول فریم هم اکنون وجود دارند که حتی در آینده باز هم بهبود می یابند.

دوربین های Micro Four Third دارای یک سنسور 17.3 در 13 میلیمتر هستند و بیشتر توسط کمپانی های پاناسونیک و المپیوس ساخته می شوند که هر دو تولیدکننده سنسورهای مشابه ی استفاده میکنند بنابراین میتوان لنزهای این دو برند را با هم تعویض کرد. المپیوس معمولا از لرزشگیر تصویر در خود دوربین استفاده می کند در حالی که پاناسونیک ترجیح میدهد لرزشگیر را در لنزها قرار دهد هرچند اخیرا پاناسونیک هم لرزشگیر را وارد بدنه ی دوربین کرده است.

سنسورهای Nikon 1 (فرمت CX ) و پنتاکس سری Q کمی از Micro Four Third کوچکتر هستند و اندازه ای نزدیک تر به اندازه ی دوربین های کامپکت یا point and shoot دارند و سایز کوچکتر سنسور به این دوربین ها امکان کوچکتر بودن نسبت به دوربین های بدون آینه دیگر را داده است. از مهم ترین دلایل محبوبیت دوربین های بدون آینه کوچکتر و سبک تر بودن آن ها نسبت به DSLR هاست که این ویژگی تا حد زیادی به دلیل سنسور کوچکتر است.

این کوچکتر و سبک تر بودن هرچند برای خیلی از افراد مطلوب است اما باعث شده نقاط ضعفی هم ایجاد شود چون سنسورهای بزرگتر در شرایط کم نور عملکرد بهتری دارند و همچنین در تصاویر حاصل از آن ها حتی با ISO بالا هم نویز کم تری مشاهده میشود. اگر عکاسی در نورکم برایتان اهمیت دارد باید یک دوربین بدون آینه فول فریم و یا دست کم دارای سنسور APS-C خریداری کنید اما اگر به کوچک بودن دوربین اهمیت بیشتری می دهید و نیازی به عکاسی در نورکم هم ندارید میتوانید همان دوربین های بدون آینه Micro Four Third را استفاده کنید. البته مسئله ی مطرح شده به این معنا نیست که سنسورهای کوچک برای عکاسی در نور کم مناسب نیستند اما این کاربرد یکی از مهم ترین برتری های سنسورهای بزرگ است.

Viewfinders

باید در نظر بگیرید منظره یاب های TTL به این مفهموم هستند که آنچه شما میبینید دقیقا (یا خیلی شبیه) همان چیزی است که سنسور می بیند اما از آن جا که در طراحی دوربین های بدون آینه هیچ آینه ای برای انعکاس تصویر از لنز به منظره یاب نیست خیلی از آن ها دارای منظریاب های الکترونیکی و یا EVF هستند.

همان طور که برای منظره یاب های اپتیکی مزایا و معایبی وجود دارد منظره یاب های الکترونیکی هم دارای مزایا و معایبی هستند، یکی از نکات منفی تاخیر زمانی بین حرکت واقعی سوژه تا وقتی است که منظره یاب الکترونیکی آن ها را ثبت میکند که البته با پیشرفت تکنولوژی میزان این تاخیر کم و کم تر شده در حدی که حتی  در بسیاری از دوربین های امروزی نا محسوس است.

از معایب دیگر مصرف بالای باتری توسط منظره یاب الکترونیکی است که البته نگرانی خیلی مهمی نیست اما بهتر است به عنوان یک نقطه ضعف آن را مد نظر داشته باشید.

اما اگر بخواهیم به مزایای دوربین های بدون آینه بپردازیم باید از سرعت فوکوس آن ها صحبت کنیم که به نقطه ی قوت آن ها در مقایسه با فوکوس دستی و دوربین های فیلم برداری است.  Focus peaking کمک میکند تا سیستم تشخیص وضوح در هنگام فوکوس دستی سودمند تر باشد. از دیگر مزایای مهم منظره یاب الکترونیکی این است که قبل از عکس برداری توضیحات دقیقی درباره ی نوردهی، تعادل رنگ ها و دیگر تنظیمات دوربین ارائه میدهد. ویوفایندر نوری سوژه را همان گونه که هست به شما نشان میدهد در حالی که ویوفایندر الکترونیکی میتواند نمای نزدیک تری را هم ارائه دهد.

فوکوس خودکار

دوربین های DSLR از تشخیص فاز برای فوکوس کردن روی سوژه استفاده میکنند در حالی که دوربین بدون آینه ها از تشخیص تضاد بهره میگیرند. سیستم تشخیص فاز از آینه ی داخل دوربین های DSLR استفاده میکند به این صورت که نورهای ورودی را به دو تصویرتقسیم کرده و سپس آن ها را مقایسه میکنند پس لنز میتواند سریعا روی سوژه فوکوس کند. دوربین های بدون آینه اما از طریق تشخیص کنتراست فوکوس انجام میدهند به این صورت که اختلاف کنتراست بین پیکسل های سنسور را اندازه میگیرند تا کنتراست کافی برای یافتن تصویر در فوکوس را پیدا کنند.

نکته ی منفی در رابطه با این سیستم آهسته تر بودن آن است و همچنین استفاده از آن در نور کم، کمی سخت و البته برای فوکوس روی سوژه متحرک هم کمتر کارآمد است.

خبر خوب درباره ی این نقطه ضعف دوربین بدون آینه، این است که امروزه دوربین های جدید از هر دو سیستم کنارهم استفاده میکنند، یعنی ترکیبی از سیستم تشخیص فاز و تشخیص کنتراست. درمجموع اگر فوکوس سریع و خصوصا در نور کم برایتان مهم است دقت کنید دوربینی را خریداری کنید که از هر دو سیستم در کنار هم برای فوکوس استفاده کند.

فیلم برداری

فیلم برداری از آن زمینه هایی است که DSLR و دوربین بدون آینه رقابت نفس گیری در آن دارند. البته دوربین های بدون آینه فیلم برداری منعطف تری نسبت به DSLR دارند با این حال از لحاظ کیفیت تا حد زیادی برابری می کنند به این دلیل که هر دو کیفیت Full HD و بعضا 4k ارائه می دهند.

اگر قبلا با دوربین های کامپکت فیلم برداری کرده باشید متوجه تفاوت چشمگیر کیفیت در مقایسه با دوربین های بدون آینه خواهید شد. چیزی که تا حدی باعث برتری دوربین های بدون آینه به DSLR میشود روش فیلم برداری آن هاست نه الزاما نتیجه ی کار، به این دلیل که دوربین های بدون آینه با سیستم تشخیص کنتراست پیوسته فوکوس می کنند که در نتیجه فوکوس کردن با آن ها راحت تر است و می توانید فوکوس را روی سوژه ی در حال حرکت نگه دارید البته دوربین های DSLR هم برای فیلم برداری از همین سیستم تشخیص کنتراست استفاده میکنند اما از آنجا که این تکنولوژی اصالتا مربوط به بدون آینه هاست در آن ها بهتر جواب میدهد.

دوربین های بدون آینه به نسبت دوربین های کامپکت به شما امکان کنترل بیشتر بر عمق میدان با دیافراگم و همچنین فوکوس دستی در اختیار شما قرار میدهند تا کنترل خلاقانه تری روی تصویر داشته باشید. بدونه آینه ها کوچکتر یا سبک وزن اجازه می دهند که فیلم برداری طولانی با خستگی کمتری نسبت به فیلم برداری دستی با DSLR داشته باشید در هر حال اگر یک فیلم بردار حرفه ای هستید و میخواهید قابلیت های ویدیوهای حرفه ای را در اختیار داشته باشید می توانید از یک دوربین بدون آینه با کیفیت فیلم برداری بالا مانند AVCHD  یا XAVC S با میکروفون، هدفون، مانیتور و ضبط کننده های اکسترنال استفاده کنید.

قابلیت های بی سیم

قابلیت های بی سیم موجود در خیلی از دوربین های بدون آینه حقیقتا شگفت انگیز است. اکثر دوربین های دارای wifi معمولا یک اپلیکیشن (چه IOS چه اندروید) برای کنترل دوربین توسط گوشی هوشمند و یا تبلت هم دارند که این اپلیکیشن ها طیف گسترده ای از حالت پایه ای تا کنترل کامل سرعت شاتر، دیافراگم، ISO و دیگر تنظیماتی که در حالت معمول از خود دوربین تغییر میکنند را شامل میشوند.

NFC  دوربین را قادر به اشتراک گذاری عکس ها با وسایل هوشمند دیگری میکند.

بعضی دوربین ها به کاربر امکان انتقال تصاویر به صورت مستقیم به وسایل هوشمند دیگر یا سایت های اجتماعی را میدهند. از دیگر مزایای wifi و NFC قابلیت برقراری ارتباط های نزدیک است که اجازه میدهند دوربین برای به اشتراک گذاشتن داده ها به وسایل هوشمند متصل شود این قابلیت خصوصا برای زمانی که با دوستانتان هستید و میخواهید سریعا بدون نیاز به ایمیل عکس ها را جابه جا کنید بسیار مفید است.

دوربین بدون آینه ی خود را انتخاب کنید

در حال حاضر دیگر آنقدر اطلاعات دارید که بتوانید برای خرید دوربین های بعدی تصمیم آگاهانه بگیرید، حتما تمام نکات مهم ذکر شده را در تصمیم خود لحاظ کنید اگر سایز تصویر و کیفیت آن خصوصا در نورکم برایتان اهمیت دارد حتما یک دوربین با سنسور APS-C و یا فول فریم انتخاب کنید. اکثر دوربین های بدون آینه در یکی از این سه دسته بندی قرار میگیرند : مبتدی، نیمه حرفه ای و حرفه ای. این بدان معنا نیست که دوربین حرفه ای گرفتن عکس حرفه ای را تضمین میکند بلکه صرفا با قابلیت های مورد نیاز عکاسان حرفه ای ساخته شده اند.

دوربین بدون آینه مبتدی

سطح مبتدی دوربین های بدون آینه شرایط خوبی را برای پیشرفت از دوربین های point and shoot به سطحی است که کنترل و انعطاف بیشتری داشته باشد، فراهم میکند. معمولا دوربین های مبتدی بدون آینه جایگزین خوبی  هستند برای مبتدیانی که از دوربین های ابتدایی DSLR حتی دوربین هایی که لنزهای جداگانه دارند استفاده کرده اند اما الان در پی یک دوربین سبک تر و کوچک تر هستند. این دوربین ها معمولا دارای یک LCD  برای نمایش عکس ها به جای منظره یاب الکترونیکی است. دوربین های بدون آینه مبتدی معمولا یک سنسور کوچکتر دارند که اجازه میدهد بدنه ی کوچکتر و سبک تر باشد که البته روی کیفیت تصویر به مقدار کمی تاثیر می گذارد.

دوربین بدون آینه نیمه حرفه ای

بین دوربین های حرفه ای و مبتدی یک رده بنام نیمه حرفه ای وجود دارد. در دنیای دوربین های بدون آینه، سطح نیمه حرفه ای گزینه ی مناسبی برای عکاسان است. خصوصا اینکه نسبت به دوربین های حرفه ای بدنه ی کوچکتر و سبک تر ولی به نسبت دوربین های مبتدی کیفیت تصویر و کنترل های بیشتری دارند. دیگر ویژگی که باعث جذابیت بیشتر دوربین های نیمه حرفه ای میشود وجود یک منظره یاب الکترونیکی و همچنین یک LCD در پشت آن هاست که باعث میشود اگر به منظره یاب های نوری عادت دارید راحت تر باشید. با وجود صفحه ی LCD نمایشگر و منظره یاب الکترونیکی مشکلات دید در نور کم به حداقل می رسد.

دوربین بدون آینه حرفه ای

اگر ویدیوها و تصاویر با کیفیت تری از دوربین های بدون آینه انتظار دارید سطح حرفه ای این دوربین ها پاسخ گوی نیاز شما هستند، که تمام فرمت ها از جمله Micro Four Thirds, APS-C و فول فریم را شامل میشوند، بزرگتر هستند و بدنه های با دوام تربه علاوه سرعت عمل بیشتری دارند به طوری که عملکرد فوکوس خودکار را بهبود میدهند. به لطف سازگاری با مانیتور، هدفون و میکروفون ها وضبط کننده های خارجی این دوربین ها برای فیلم برداران و عکاسان حرفه ای ایده آل هستند بنابراین اگر به صورت حرفه ای با دوربین های پیشرفته ی DSLR کار میکردید این دوربین ها برای تان گزینه های مناسبی هستند چون به شما امکان کنترل خلاقانه و کاملا دستی قابلیت های مختلف را میدهند به علاوه دوربین های رده ی حرفه ای معمولا گزینه های مناسبی برای عکاسی در شرایط خاص مانند نور کم، سرعت زیاد و …هستند که این به دلیل قابلیت های تصویر برداری گسترده حساسیت و کارایی فوکوس است.

پس از اینکه بالاخره سایز سنسور و نوع سیستم را انتخاب کردید به این فکر کنید که چه لنزهایی برای دوربین شما وجود دارد بعضی از تولیدکنندگان ممکن است دارای طیف وسیعی از لنز برای دوربین های بدون آینه باشند که همین هم میتواند نکته ی مهمی برای شما باشد. زمانی که جنبه های مهم و بزرگ انتخاب خود را محدود کردید به این فکر کنید که کدام ویژگی برای شما اهمیت دارد. آیا ویدیو های HD میخواهید یا 4K؟ شاید برایتان خیلی مهم باشد که بتوانید فیلم ها و تصاویر خود را مستقیما از دوربین بر روی شبکه های اجتماعی آپلود کنید. از دیگر جنبه های مهم، میزان دسترسی به لوازم جانبی در هر دوربین است اگر از فلاش های اکسترنال استفاده میکنید، اطمینان حاصل کنید که فلاش های سازگار با دوربین منتخب در دسترس هستند و یا خود دوربین دارای کفشک اتصال آن ها هست، از لوازم جانبی مهم دیگر باتری ها، جعبه ها، ریموت کنترل ها و اپلیکیشن ها هستند.

در حال حاضر حتما برای انتخاب دوربین های mirrorless که متناسب نیازهای شماست آماده شده اید. اگر هنوز هم سوالاتی دارید به DSLRcamera.ir مراجعه کنید.

ویژگی های کلیدی که برای خرید دوربین بدون آینه باید مد نظر داشته باشید:

  • سایز سنسور
  • لنز
  • منظره یاب
  • قابلیت های فیلم برداری
  • قابلیت های فیلم برداری
  • wifi
  • کفشک اتصال فلاش
  • باتری
پربازدیدترین مطالب اخیر
پیشنهاد سردبیر
256 کاراکتر باقی مانده