اصلی ترین کنترل های فوکوس خودکار روی دوربین شما ممکن است با فشار دادن یک دکمه یا کلید عوض شود بیشتر دوربین های جدید سه یا چهار مود اصلی اتوفوکوس هستند.

دستی

عکاس فوکوس را به حالت دستی تنظیم میکند بله این مقاله درباره ی فوکوس خودکار است اما در اتوفوکوس های جدید دوربین ها مرز بین فوکوس خودکار و دستی در حال کمرنگ شدن است در بعضی دوربین ها وقتی که فوکوس را دستی تنظیم میکنید در واقع دارید به موتور فوکوس خودکار لنز دستور میدهید که موقعیت فوکوس لنز را تغییر دهددر دیگر دوربین ها سیستم فوکوس خودکار کاملا جدا شده اما باید بدانید که بعضی از تکنولوژی های فوکوس خودکار به فوکوس دستی هم کمک میکنند بعضا دوربین ها در فوکوس بودن تصویر را روی نمایشگر نشان میدهند دوربین های بدون آینه یا DSLR هم میتوانند با استفاده از ویژگی بنام focus peaking به شما نشان بدهند کدام جزء تصویر در فوکوس است تقریبا هر زمانی که از فوکوس دستی در دوربین های مدرن استفاده میکنید عناصر الکترونیکی در حال کمک کردن به شما هستند.

تکی

تک عکس /S-AF/single servo/AF-S /S  و … ساده ترین شکل های فوکوس خودکار هستند به طور کلی اگر دکمه ی شاتر را تا نیمه فشار دهید یا اگر دوربین شما دکمه ای جداگانه تحت عنوان AF-ON داشته باشد فوکوس را در جایی که فوکوس خودکار را فعال کرده اید قفل میکند و وقتی دکمه ی شاتر را تا آخر فشار میدهید عکس میگیرد اما این کار چه فایده ای دارد؟ واضح است در این حالت شما میدانید دوربین روی کدام نقطه فوکوس کرده و سپس عکس میگیرید. و معایب آن؟ سوژه ی شما متحرک بوده یا شما حرکت کرده اید؟ اگر فاصله ی بین دوربین و سوژه تغییر کند دیگر فوکوس ابتدایی کارآمد نخواهد بود و شما ناچارید دوباره عملیات را تکرار کنید اما اگر در جلوی دوربین شما لامپ کمکی فوکوس خودکار باشد باید در این مود باشید تا لامپ صحنه را روشن کرده و دوربین بتواند فوکوس کند.

پی در پی

حالت های پی در پی AF/C-AF/AI servo/AF-C و…. موقیعت هایی هستند که عناصر الکترونیکی دوربین شروع به فعالیت میکنند تا سوژه ی شما را درفوکوس نگه دارند به طور کلی دوربین روی سوژه ی مشخصی قفل میشود و از نقاط انتخاب شده توسط  شما برای فوکوس خودکار استفاده میشود و سپس شی ء درون فریم شروع به حرکت میکند اگر سوژه نزدیکتر یا دورتر شود دوربین نقطه ی فوکوس را تغییر میدهد، مزایای این کار چیست؟ برای شرایط پویا مانند صحنه های ورزشی یا دویدن و بازی کردن کودکان و … مناسب است، معایب؟ اگر بخواهید پس از قفل کردن فوکوس روی یک نقطه، روی نقطه ی دیگری فوکوس کنید ممکن است دوربین به اشتباه بیوفتد.

ترکیبی

فوکوس AI/AF/auto servo/AF-A و… جایی است که دوربین صحنه را ارزیابی میکند و برای عکاس تصمیم گیری میکند که از چه نوع فوکوس اتوماتیک کمکی استفاده کند، مزایای این روش؟دوربین برایتان تصمیم گیری میکند و کار شما آسان تر میشود ، معایب؟ دوربین ممکن است در وظیفه ی تصمیم گیری خطا داشته باشد خیلی از دوربین های پیشرفته اصلا چنین مودی ندارند چون این حالت بیشتر برای عکاسان مبتدی مفید است اگرچه که با توجه به قدرت بالای دوربین های امروزی این مود میتواند عکس های شگفت انگیزی را برایتان خلق کند. استفاده از این مود بستگی دارد به اینکه چقدر میخواهید عکس را کنترل کنید.

مودهای AF

تا اینجا به مود های پایه ای که احتمالا در دوربین های فوکوس اتوماتیک با آن روبه رو شده اید پرداختیم پس از حالت های پایه ای بسته به برند و مدل دوربین ممکن است با گزینه های دیگری مواجه شوید معمولا امکان انتخاب اینکه دوربین با استفاده از نقاط یا ناحیه ای از نقاط فوکوس خودکار کار کند را به شما میدهد من سعی کرده ام به طور خلاصه درباره ی مودهایی که ممکن است با آن ها برخورد کنید توضیح بدهم، خواهید دید که خیلی شبیه بهم هستند ولی هر کدام ویژگی های خاصی دارند که باید بدانید تا بتوانید از آن ها به درستی استفاده کنید.

تک نقطه ای

خیلی از دوربین های  DSLR امروزی میتوانند روی هر تعداد نقطه یا روی نقاط تکی فوکوس اتوماتیک انجام دهند در صورتی که پیش از این فقط میتوانستند روی نقطه ی مرکزی فوکوس خودکار کنند تعداد نقاط فعال ممکن است به حداکثر گشودگی دیافراگم بستگی داشته باشد یعنی دیافراگم بازتر، نور بیشتر و تعداد نقاط بیشتر، اگرچه تمام نقاط فوکوس برابر نیستند بعضی نقاط برای تشخیص دو بعدی کنتراست استفاده میشوند و دقیق تر از نقاط خط عمودی هستند که فقط در یک بعد دیده میشوند خیلی از دوربین های جدید که از تشخیص کنتراست در فوکوس خودکار استفاده میکنند به شما این امکان را میدهند که در هر کجای تصویر که خواستید فوکوس کنید نقاط فوکوس میتوانند از طریق کنترل های مختلفی مانند لمس نقطه ی مد نظر روی نمایشگر فعال میشوند.

گروهی

خیلی تفاوتی با حالت تک نقطه ای ندارد این حالت چندین نقطه ی فوکوس را فعال میکند و اطلاعات آن نقاط را ارزیابی میکند که بیشتر از همه برای عکاسی از حرکت های سریع مفید است برای زمانی که شما میخواهید موضوعی را ردیابی کنید این گروه از نقاط  تلاش خواهد کرد تا این تعقیب را انجام دهد حتی اگر نقطه ی مرکزی را هم گم کنید باز هم سوژه را دنبال میکند خیلی از دوربین های امروزی از مود گروهی استفاده میکنند تا بتوانند چهره را تشخیص دهند و روی نزدیک ترین چشم قفل شود و آن را تعقیب کند.

پویا

شبیه به مود گروهی است اما در این حالت دوربین روی یک نقطه قفل میکند و سپس سوژه را اگر به نقاط اطراف حرکت کرد دنبال میکند – حتی نقاطی فراتر از آنچه در حالت گروهی بود – در این حالت دوربین فرض میکند شما میخواهید سوژه را در همان نقطه نگه دارید اما نقاط  فوکوس را طوری تنظیم میکند که اگر لازم شد کمک کند.

خودکار

در این مود، دوربین از تمام توان خود استفاده میکند تا به جای شما عمل کند بسته به نوع دوربین این مود بافت پوست را پیدا میکند و در نتیجه روی شخص درون تصویر قفل میشود یا میتواند اطلاعات بدست آمده از نقاط مختلف تصویر را ارزیابی کرده و روی نزدیک ترین سوژه قفل شود.

ویدیو

این یک مود نیست ولی دوربین های DSLR  و بدون آینه  جدید که قادر به ضبط  ویدیو هستند احتمالا یک حالت ویژه فوکوس دارند که بهترین عملکرد را در هنگام فیلم برداری با دوربین دارند. بهترین حالت برای متوجه شدن توضیحات تئوری امتحان کردن آن ها در شرایط مختلف است تا ببیند چه تفاوت هایی با هم دارند اگر احساس کردید دوربینتان فوکوس ناکارآمد و ضعیفی انجام میدهد  از بین مود های اصلی مود area را انتخاب کنید در این حالت میتوانید به دوربین فرمان دهید که کجای تصویر را میخواهید فوکوس کنید در کل توصیه میکنم از فوکوس دستی نترسید این تنها راهی است که فقط شما در آن تصمیم میگیرید کجای تصویر فوکوس کنید قبول دارم که شما را به چالش میکشد ولی سرگرم کننده است و خلاقیت شما را فعال میکند.

از تکنولوژی دوربین استفاده کنید تا به فوکوس دستی شما کمک کند و اگر عینکی هستید یا عینک خود را بردارید یا منظره یاب را طوری تنظیم کنید که دید کافی داشته باشید و بعد فوکوس دستی انجام دهید. خب حالا آزمایش و تجربه کردن را شروع کنید و لذت ببرید.

پربازدیدترین مطالب اخیر
پیشنهاد سردبیر
256 کاراکتر باقی مانده