
تکنولوژی شارژ سریع یا همان فست شارژ، در بسیاری از دستگاههای الکترونیکی همراه علی الخصوص، گوشیهای هوشمند استفاده میشود. از همین رو، آشنایی با مفاهیم، استانداردها، عملکرد و البته نمونههای موجود در بازار، ضروری به نظر میرسد. از این رو قصد داریم به توضیح بیشتر این موارد در دیجیتال تست بپردازیم
پردازندهها، رم، صفحهنمایش و کیفیت دوربین، تا همین چند وقت پیش المانهای اصلی بودند که میلیونها کاربر، برای خرید گوشیهای هوشمند به مقایسه آنها پرداخته و در نهایت، محصول مناسب را انتخاب و خریداری میکردند. این در حالی است که در سالهای اخیر، فاکتوری مکمل برای عملکرد باتری به نام قابلیت شارژ سریع (Fast Charging) نیز در میان این المانهای تاثیرگذار در انتخاب کاربران، قرار گرفته است. به بیان دیگر، خریداران و مشتاقان گوشیهای هوشمند حالا ترجیح میدهند محصولی را خریداری کنند که به جای نیاز به گذشت چند ساعت برای شارژ باتری، تنها در عرض چند دقیقه توان الکتریکی مورد نیاز را برای آنها مهیا میکند.
البته مسئله در این حد و اندازه، ساده نیست و تکنولوژیها و استانداردهای ویژهای که برای استفاده از قابلیت شارژ سریع توسعه یافتهاند هریک محدودیتها، قوانین و سازگاریهای خاص خود را دارند. به این ترتیب شاید از نگاه بسیاری از کاربران، نهتنها آگاهی از سازوکار قابلیت شارژ سریع، دشوار باشد بلکه به همان اندازه ممکن است در تشخیص استانداردها از یکدیگر و در نهایت امر، انتخاب گزینه مناسب، با مشکل روبرو شوند. از همین رو، جالی خالی مطلبی جامع که سازوکار، استانداردها، معایب و مزایای هر راهکار و در نهایت امر، گزینه مناسب را مشخص کند احساس میشود.
سازوکار شارژ باتری گوشیهای هوشمند
پیش از آنکه نگاهی به استانداردها و راهکارهای موجود در بازار داشته باشیم، بدنیست با سازوکار قابلیت شارژ باتری و البته شارژ سریع یا همان فست شارژ بیشتر آشنا شویم.
همانطور که میدانید، باتریها از دو الکترود که یکی از آنها قطب مثبت بوده و دیگری منفی بهره میبرند. علاوه بر این، الکترولیتی هم به منظور سرعت بخشیدن به واکنشها و در نهایت امر، تبدیل ترکیبها به مواد جدید، در این ساختار استفاده میشود. با گذشت زمان، یونها به عنوان اتمهایی که از تعداد خیلی کم یا خیلی زیاد الکترون بهره میبرند در الکترودها تشکیل شده و شاری از الکترونها را از ترمینال خروجی باتری ایجاد کرده تا شارژ الکتریکی را در اختیار گوشی شما قرار دهند.
در باتریهای غیرقابل شارژ مجدد، این واکنش شیمیایی تنها یکبار اتفاق میافتد. این در حالی است که در باتریهای لیتیوم یونی با امکان شارژ مجدد که در گوشیهای هوشمند امروزی استفاده میشوند، این واکنشها دو طرفه هستند. به بیان دیگر، وقتی باتری تخلیله میشود در واقع واکنش شیمیایی به تولید الکتریسیته منجر شده و وقتی باتری در مرحله شارژ قرار میگیرد، واکنشهای شیمیایی به جذب توان کمک میکنند.
شارژ سریع
حالا که با روند شارژ و دشارژ باتری آشنا شدیم میتوانیم یک گام فراتر رفته و قابلیت شارژ سریع را نیز بررسی کنیم. برای آشنایی با سازوکار این راهکار، ابتدا باید اطلاعاتی در خصوص کنترلر شارژ داشته باشیم.
همانطور که میدانید باتری گوشیهای هوشمند وقتی جریانی به آنها وارد شود شارژ میشوند. جریان بیشتر و ولتاژ بالاتر، به افزایش سرعت شارژ منجر میشود اما در این بین محدودیتهایی هم وجود دارد. اینجاست که کنترلر شارژ (IC) از باتری دستگاه شما در مقابل افزایش زیاد و خطرناک جریان الکتریکی محافظت میکند.
تراشه کنترلر، شارش کلی الکتریسیته ورودی به باتری و خروجی از آن را تنظیم می کند. به طور کلی، کنترلرهای باتریهای لیتیوم یونی، جریان (برحسب آمپر) استفاده شده برای شارژ باتری را از طریق اندازهگیری مولفههای جریانی و ولتاژی، مدیریت کرده و پس از آن، شارش جریان الکتریکی را تنظیم میکنند. برخی از این کنترلرها از مبدل DC به DC برای تغییر ولتاژ ورودی استفاده میکنند و مدارهای مجتمع نیز مقاومت بین ورودی شارژر و ترمینال باتری را تنظیم کرده تا میزان شار جریان را افزایش یا کاهش دهند. مقادیر مجاز برای تغییر میزان جریان توسط کنترلر، معمولاً توسط نرمافزار گوشیهای هوشمند مشخص میشود.
استانداردهای شارژ USB
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
USB 1.0 |
۵ ولت |
۰.۵ آمپر |
۲.۵ وات |
USB 2.0 |
۵ ولت |
۰.۵ آمپر |
۲.۵ وات |
USB 3.0 |
۵ ولت |
۰.۵ آمپر / ۰.۹ آمپر |
۴.۵ وات |
USB 3.1 (USB-C+ USB-PD |
۵ ولت – ۲۰ ولت |
۰.۵ آمپر/ ۰.۹ آمپر/ ۱.۵ آمپر/ ۳ آمپر/ ۵ آمپر |
۱۰۰ وات |
اگر از محصولی نظیر Palm Pilot از دهه ۱۹۹۰ میلادی استفاده نمیکنید، به احتمال زیاد گوشی هوشمند شما از کابل یواسبی برای شارژ استفاده میکند. مزیت استفاده از این راهکار آن است که کابلهای یواسبی اینروزها به راحتی در هر مکانی یافت میشوند و USB از مجموعهای مشخص و تدوین شده از استانداردها با عنوان USB Power Delivery Specification بهره میبرد. تا به اینجای کار، انجمن یواسبی چهار نسخه متفاوت از این استاندارد را به مرحله بهرهبرداری رسانده است که به ترتیب عبارتند از USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1. یواسبی ۱.۰ و یواسبی ۲.۰ به طور استاندارد میتوانند ۲.۵ وات توان را در مقابل ولتاژ ۵ ولتی و جریان ۰.۵ آمپری به باتری انتقال دهند. این استاندارد، حد متداول برای گوشیهای هوشمند است و توان آنچنانی را برای باتری دستگاه شما به همراه نخواهد داشت.
این در حالی است که در مقام مقیاسه، درگاههای یواسبی ۳.۰ توان ۴.۵ واتی را در قالب ولتاژ ۵ ولتی و جریان ۰.۹ آمپری برای کاربران به ارمغان میآورند. درنظر داشته باشید که USB-C به عنوان استانداردی که استفاده از کابلهایی با سوکتهای دو طرفه را در گوشیهای هوشمند فراهم میکند موجودی! کاملاً متفاوت است. این قابلیت میتواند از نقطه نظر فنی، مشخصات یواسبی ۲.۰ را در اختیار کاربر قرار دهد اما اکثر تولیدکنندگان ترجیح میدهند از یواسبی ۳.۱ استفاده کنند که پتانسیل آن را دارد تا ولتاژی به مراتب بالاتر را انتقال دهد.
اکثر دستگاههای مجهز به استاندارد یواسبی ۳.۱ هم از مشخصات USB Power Delivery (USB-PD) پشتیبانی میکنند که حداکثر توان خروجی ۱۰۰ وات را در قالب ولتاژ ۲۰ ولتی و جریان ۵ آمپری فراهم میکند. البته درنظر داشته باشید که گوشیهای هوشمند معمولا تا این اندازه توان الکتریکی نیاز نداشته و از همین رو شرکتهای سازنده معمولا از آمپراژ پایینتر نظیر ۳ آمپر استفاده میکنند. با وجود این، استاندارد یادشده، مزیتی برای لپتاپهای USB-C نظیر مک بوک پرو اپل و کروم بوک پیکسل گوگل به حساب میآید.
کمی که بیشت وارد بحث شویم به استانداردهای شارژ باتری میرسیم که در واقع نشان دهنده میزان توانی هستند که از درگاه یواسبی دریافت شده تا فرایند شارژ باتری انجام شود. ویرایش ۱.۱ این استاندارد، از سه زیرمجموعه متفاوت به نامهای SDP، CDP و DCP برای شارژ باتری پشتیبانی میکند. به عنوان مثال، زیرمجموعه CDP به عنوان مشخصهای که در گوشیهای هوشمند، لپتاپها و دیگر سختافزارهای امروزی استفاده میشود میتواند جریانی تا ۱.۵ آمپر را به گوشی شما انتقال دهد. با وجود این، استانداردهای یادشده، تعاریف اولیه را در زمینه شارژ باتری تشکیل میدهند و استانداردهایی نظیر Quick Charge کوالکام یا Adaptive Fast Chargingسامسونگ، پارامترهای ولتاژی یواسبی را برای رسیدن به هدفی خاص یعنی شارژ باتری دستگاه در مدت زمان کمتر، کنار میزنند.
ابهامات و پرسشها
ظهور قابلیت شارژ سریع در گوشیهای هوشمند به معنای آن است که میتوانید باتری گوشی خود را با شارژرهای تقریبا معمولی، تا ۷۵ درصد سریعتر شارژ کنید. با وجود این، پرسشها، ابهامات و نگرانیهایی که در خصوص استفاده از این تکنولوژی وجود دارد ممکن است مانع از استفاده برخی کاربران از این تکنولوژی جدید شده یا شما را در خصوص آسیبهایی که ممکن است در دراز مدت برای دستگاه هوشمند شما مشکلساز شود، نگران کند.
آیا گوشی من از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی میکند؟
در صورتی که گوشی هوشمند خود را در یکی دو سال اخیر خریداری کردهاید احتمال آن وجود دارد که محصولی بهرهمند از قابلیت فست شارژ را در اختیار داشته باشید. دستگاههای سامسونگ از سری گلکسی اس ۶ یا پرچمدارهای پس از آن، گوشیهای جدید سری اکسپریای سونی، وان پلاس ۳ و دیگر دستگاههای پس از آن و مجموعهای از گوشیهای تولیدی گوگل از جمله محصولاتی هستند که از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی میکنند. شرکتهای سازنده علاوه بر اینکه در اکثر موارد تجهیز محصول خود به این قابلیت را روی جعبه و شارژر دستگاه اعلام میکنند این امکان را فراهم میکنند تا تجهیز به این قابلیت را از طریق مراجعه به صفحه آنلاین هر محصول بررسی کنید.
شرایط لازم برای استفاده از قابلیت شارژ سریع چیست؟
درنظر داشته باشید که برای استفاده از قابلیت شارژ سریع، علاوه بر آنکه باید گوشی هوشمندی سازگار با این استاندارد را در اختیار داشته باشید، بهرهمندی از شارژر مخصوص نیز الزامی است. این احتمال وجود دارد که ناچار به خرید شارژر به طور مجزا شوید زیرا برخی شرکتهای سازنده، این شارژرها را در جعبه دستگاه قرار نمی دهند. علاوه بر این، در اکثر موارد امکان آن وجود دارد تا با مراجعه به قسمت تنظیمات باتری گوشی هوشمند خود، استفاده از قابلیت شارژ سریع را فعال یا غیرفعال کنید.
آیا استفاده از این قابلیت باعث بروز مشکل در باتری یا گوشی میشود؟
این فرض وجود دارد که استفاده از قابلیت شارژ سریع ممکن است در طولانی مدت و در صورت استفاده مکرر، عمر باتری شما را کاهش دهد اما تاکنون شواهد و مستنداتی مبنی بر اینکه این قابلیت به خرابی سریع باتری یا گوشی منجر شود منتشر نشده است. کوالکام به عنوان یکی از پیشتازان بازار در توسعه قابلیت شارژ سریع، در بخش پرسش و پاسخ وبسایت خود اطمینان داده بهرهگیری از استاندارد شارژ سریع، مشکلی را برای گوشیهای هوشمند و باتری آنها ایجاد نخواهد کرد.
آیا امکان استفاده از شارژرهای برندهای دیگر برای استفاده از قابلیت فست شارژ وجود دارد؟
در صورتی که از شارژرهای سازگار با قابلیت فست شارژ اما از برندهای دیگر استفاده کنید هیچ خطری گوشی شما را تهدید نخواهد کرد. دلیل این امر آن است که رگولاتور موجود در گوشی شما از ایجاد آسیب به باتری جلوگیری خواهد کرد اما در صوت ناسازگاری، این امر مانع از فعال شدن قابلیت شارژ سریع میشود. ضمن اینکه استانداردهای موجود در بازار به نحوی است که در بسیاری از موارد، همپوشانی میان شارژرها برقرار بوده و میتوانید از گزینههای متفاوتی استفاده کنید.
آیا امکان آتش سوزی باتری بر اثر استفاده از این قابلیت وجود دارد؟
شارژ سریعتر باتری، به تولید گرمای بیشتر در مقایسه با زمانی منجر خواهد شد که از شارژرهای معمولی استفاده میکنید. طبیعی است که هرچه توان بیشتری را به گوشی انتقال دهید، فشار بیشتری را به باتری وارد کرده و در نهایت امر، گرمای بیشتری هم تولید خواهد شد. با وجود این، نگرانی از بابت بروز مسائلی نظیر آتش سوزی و انفجار وجود ندارد زیرا استانداردهای شارژ سریع کاملاً امن و بدون خطر هستند.
با وجود این، در صورتی که همچنان در استفاده از قابلیت یادشده، به دلیل احتمال بروز گرمای زیاد یا آتشسوزی، تردید دارید پیشنهاد ما آن است که تنها در مواردی که به شارژ شدن سریع دستگاه نیاز دارید از قابلیت فست شارژ استفاده کنید.
آیا راهکار جایگزینی برای تامین سریع شارژ باتری وجود دارد؟
در صورتی که به دنبال راهکارهای جایگزین برای قابلیت شارژ سریع هستید ابتدا پیشنهاد میکنیم نیمنگاهی به منوی نرمافزار گوشی هوشمند خود داشته باشید. با مدیریت مناسب قابلیتها، بستن برنامههای اضافی در پسزمینه یا غیرفعال کردن قابلیتهای ارتباطی نظیر بلوتوث و جیپیاس در زمانهایی که به آنها نیاز ندارید میتوانید از هدررفت بخش زیادی از توان الکتریکی باتری گوشی جلوگیری کنید. اکثر گوشیهای هوشمند موجود در بازار نیز از قابلیتهایی برای صرفهجویی در مصرف باتری بهره میبرند تا امکان استفاده از گوشی برای مدت زمان بیشتری فراهم شود. در نهایت میتوانید از باتری یدک، باتریهایی با ظرفیت بیشتر و البته سازگار با گوشی هوشمند خود یا حتی پاوربانک به عنوان راهکارهایی برای فراهم شدن شرایط در جهت استفاده هرچه بیشتر از گوشی استفاده کنید.
آیا تمام استانداردهای شارژ سریع، عملکرد مشابهی دارند؟
الزاماً نه. با وجود این، تمام راهکارها از دستورالعملهای مشابهی که پیش از این شرح داده شد بهره میبرند. به عنوان مثال، تکنولوژی Quick Charge 1.0 که در سال ۲۰۱۳ میلادی توسط کوالکام معرفی شد امکان شارژ گوشی را با سرعتی ۴۰ برابر بیشتر در مقایسه با تکنولوژی پایه شارژ فراهم میکرد. در ادامه، این استاندارد بهبود پیدا کرد و نسخه ۲.۰ و ۳.۰ آن نیز با بهبود قابلیتها و عملکرد رونمایی شد. در ادامه، در نوامبر گذشته، Quick Charge 4.0 رونمایی شد که از جدیدترین اساتاندارد USB-C پشتیبانی کرده و افزایش سرعت ۲۰ درصدی را در مقایسه با نسخه ۳.۰ به همراه دارد. به این ترتیب، با پنج دقیقه شارژ گوشی میتوانید از آن به مدت ۵ ساعت استفاده کنید.
در بین شرکتهای مختلف نیز تکنولوژیهای متفاوتی استفاده میشود. به عنوان مثال، وان پلاس از تکنولوژی توسعه یافته خود به نام Dash Charge بهره میبرد که به جای استفاده از ولتاژ بالاتر برای افزایش سرعت شارژ که به گرم شدن بیشتر گوشی منجر میشود، از جریان بالاتر که به گرم شدن شارژر منجر میشود استفاده میکند. در این سیستم، قسمت اعظم فشار روی شارژر بوده و همین باعث میشود گوشی، خنکتر بماند. وان پلاس مدعی است با ۳۰ دقیقه شارژ باتری با تکنولوژی Dash Charge میتوانید به مدت یک روز از گوشی استفاده کنید.
راهکارهای موجود در بازار
همانطور که گفته شد شرکتها از راهکارها و مشخصات متفاوتی برای بهرهبرداری از قابلیت شارژ سریع در گوشیها و محصولات خود استفاده میکنند. در این بخش، نگاهی به متداولترین راهکارهای استفاده شده توسط برندهای مطرح بازار داریم.
قابلیت شارژ سریع شرکت اپل
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
USB-PD |
۱۴.۵ ولت |
۲ آمپر |
۲۹ وات |
مزایا
USB-PD به عنوان استانداردی تجاری، روز به روز در طیف بیشتری از دستگاههای الکترونیکی استفاده میشود.
معایب
اپل شارژرهای سازگار با USB-PD را در جعبه محصولات خود قرار نمیدهد و برای استفاده از قابلیت شارژ سریع در آیفونهای این شرکت باید دست به جیب شده و آنها را به صورت جداگانه خریداری کنید.
در حال حاضر، آیفون ۱۰، آیفون ۸ و آیفون ۸ پلاس از این راهکار بهره میبرند که مشابه با استاندارد استفاده شده در آیپد پرو، مک بوک پرو مدل ۱۲ اینچی، کروم بوک پیکسل شرکت گوگل و X1 Carbon لنوو است. USB-PD به عنوان مزیتی قابل توجه، به هیچ کابل خاص یا آداپتور دیواری نیاز ندارد.
خروجیها، کابلها و آداپتورهای پشتیبانی شده
در صورتی که قصد دارید از استاندارد شارژ سریع شرکت اپل بهره ببرید باید تجهیزات سازگار با آن را نیز در اختیار داشته باشید زیرا اپل کابلها یا آداپتورهای لازم را در جعبه محصولاتش قرار نمیدهد. علاوه بر این باید یک کابل لایتنینگ به USB-C را که از USB-PD پشتیبانی میکند خریداری کنید. در صورتی که از کابل لایتنینگ استاندارد با آداپتور یواسبی C به یواسبی A استفاده میکنید شارژر به طور پیشفرض، پایینترین توان ممکن را اعمال خواهد کرد.
اپل پیشنهاد کرده از آداپتور توان ۲۹، ۶۱ یا ۷۸ وات USB-C این شرکت استفاده کنید. علاوه بر این میتوانید از آداپتور توان مشابهی که از شرکتهای معتبر ارائه شده و از استاندارد USB Power Delivery (USB-PD) پشتیبانی میکند نیز استفاده کنید.
سرعت شارژ
جدا از شارژر یواسبی سی که خریداری میکنید، آیفون شما محدودیتهایی را در زمینه استفاده از قابلیت شارژ سریع اعمال میکند. قابلیت شارژ سریع در زمانی که ظرفیت باتری بین ۰ تا ۷۹ درصد است فعال شده اما زمانی که به ۸۰ درصد میرسد متوقف خواهد شد.
آیفون ۸، آیفون ۸ پلاس و آیفون ۱۰ میتوانند با استفاده از USB-PD در مدت ۳۰ دقیقه میزان شارژ باتری را از ۰ به ۵۰ درصد برسانند.
Quick Charge کوالکام
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
Quick Charge 1.0 |
۵ ولت |
۲ آمپر |
۱۰ وات |
Quick Charge 2.0 |
۵، ۹ یا ۱۲ ولت |
۱.۶۷ یا ۲ آمپر |
۱۸ وات |
Quick Charge 3.0 |
۳.۶-۲۰ولت |
۲.۵ یا ۴.۶ آمپر |
۱۸ وات |
Quick Charge 4.0 |
نامشخص |
نامشخص |
نامشخص |
Quick Charge 4.0+ |
۵ یا ۹ ولت (USB-PD)، 3.6-20 ولت |
۳ آمپر (USB-PD)، ۲.۵ یا ۴.۶ آمپر |
۲۷ وات (USB-PD)
|
مزایا
یکی از رایجترین استانداردهای شارژ سریع موجود در بازار
سازگاری با نسخههای قدیمیتر قابلیت Quick Charge
استفاده از استانداردها و المانهای ایمن به منظور جلوگیری از ایجاد گرمای بیش از حد یا بروز اتصال کوتاه
معایب
Quick Charge 3.0 با استاندارد USB-PD سازگاری ندارد.
راهکار Quick Charge شرکت کوالکام یکی از راهحلهایی است که در ابعاد گسترده در گوشیهای هوشمند شرکتهای مختلف استفاده شده تا امکان استفاده از قابلیت شارژ سریع را فراهم کند. این راهکار، گزینهای در دسترس در تراشههایی نظیر اسنپ دراگون ۸۲۰، ۶۲۰، ۶۱۸، ۶۱۷ و ۴۳۰ این شرکت است که در گوشیهایی نظیر گلکسی نوت ۸ سامسونگ، اچتیسی یو اولترا و الجی وی ۳۰ استفاده شدهاند. با وجود این، استفاده از راهکار یادشده، منوط به بهکارگیری پردازندههای اسنپ دراگون کوالکام نبوده و شرکتهای دیگر نیز مجاز هستند از این تکنولوژی استفاده کنند.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
تکنولوژی Quick Charge شرکت کوالکام، قابلیت شارژ سریع را از طریق افزایش ولتاژ به مرحله اجرا در میآورد تا با استفاده از این راهکار، میزان توان انتقالی نیز افزایش یابد. کوالکام هنوز جزئیات کامل تکنولوژیهای Quick Charge 4 و 4+ را به عنوان جدیدترین نسخههای این تکنولوژی منتشر نکرده است اما در خصوص Quick Charge 3.0 حداقل مقدار ولتاژ، ۳.۶ ولت و حداکثر مقدار ولتاژ هم ۲۰ ولت است. با استفاده از راهکاری به نام بررسی هوشمند ولتاژ بهینه (INOV) این امکان وجود دارد تا بهینهترین ولتاژ را در هر زمان، در طول فرایند شارژ باتری مشخص کنید. در حداکثر مقدار ولتاژ در دسترس، تکنولوژی شارژ سریع نسخه ۳.۰ میتواند توان ۱۸ واتی را برای دستگاه شما به ارمغان بیاورد.
Quick Charge 4.0 و نسخههای پس از آن، امکان استفاده از گزینه سازگاری با شارژرهای USB-PD را هم برای کاربران به ارمغان آوردهاند.
سرعت شارژ
کوالکام مدعی شده جدیدترین نسخه تکنولوژی شارژ سریع این شرکت یعنی Quick Charge 4+امکان شارژ ۵۰ درصدی باتری را در مدت زمان ۱۵ دقیقه فراهم میکند. در مقام مقایسه، Quick Charge 3.0 امکان شارژ ۵۰ درصدی را در نیم ساعت ممکن میسازد. در بررسیهای ما، گوشیهای سازگار با تکنولوژی Quick Charge 3.0 نظیر الجی جی ۵ به ۱ ساعت و ۱۸ دقیقه زمان نیاز داشتند تا ظرفیت باتری را از صفر به ۱۰۰ درصد برسانند.
استانداردهای ایمنی
قابلیتهای ویژه در تکنولوژی شارژ سریع کوالکام باعث خواهند شد جریان الکتریکی با استفاده از خنکترین مسیر ایجاد شده به باتری انتقال پیدا کند. علاوه بر این، سنسورهای دستگاه هم رهگیری دمای کیس و کانکتور را برعهده دارند تا از بروز گرمای بیش از حد یا اتصال کوتاه، جلوگیری کنند.
Adaptive Fast Charging سامسونگ
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
Adaptive Fast Charging |
۵ یا ۹ ولت |
۲ آمپر |
۱۸ وات |
مزایا
استفاده در دستگاههای تولیدی برند سامسونگ
سازگاری با تکنولوژی Quick Charge 2.0
معایب
راهکاری محدود به گوشیهای سامسونگ و البته محافظهکارانه
Adaptive Fast Charging راهکاری منحصراً در اختیار گوشیهای سری گلکسی سامسونگ نظیر گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۸ است تا شارژ سریع باتری را عملی سازند. برخلاف Quick Chargeیا دیگر استانداردهای شارژ سریع موجود در بازار، این راهکار به طور کامل با تراشههای اکسینوس که معمولاً در نسخههای بینالمللی گوشیهای سامسونگ یافت میشوند سازگاری دارد.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
قابلیت Adaptive Fast Charging سامسونگ از نقطه نظر تئوری، حداکثر توان ۱۸ وات را در قالب ولتاژ ۹ ولتی و جریان ۲ آمپری فراهم میکند. با وجود این، در عمل، شرایط محافظهکارانهتری را شاهد هستیم. استفاده از قابلیت یادشده به خرید شارژری سازگار نیاز دارد اما اکثر گوشیهای سامسونگ از تجهیزات سازگار با قابلیت Quick Charge هم پشتیبانی میکنند.
سرعت شارژ
سامسونگ به طور رسمی زمانهای به ثبت رسیده در استفاده از قابلیت Adaptive Fast Charging را منتشر نکرده است. با وجود این، در مقام عمل، گلکسی اس ۸ سامسونگ با باتری ۳۰۰۰ میلی آمپرساعتی، برای شارژ کامل به یک ساعت و بیست دقیقه زمان نیاز دارد.
استانداردهای ایمنی
در خصوص استانداردهای فنی و ایمنی قابلیت Adaptive Fast Charging اطلاعات زیادی در دست نیست اما تحلیلهای انجام شده توسط وبسایت XDA حکایت از آن دارد که گلکسی اس ۸ پلاس، در زمان استفاده از قابلیت شارژ سریع، کمترین دمای ممکن را در میان تمامی پرچمدارهای حاضر در بازار به ثبت میرساند.
Turbo Power موتورولا
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
توربوپاور ۱۵ |
۹ یا ۱۲ ولت |
۱.۲ یا ۱.۶۷ آمپر |
۱۵ وات |
توربوپاور ۲۵ |
۵، ۹ یا ۱۲ ولت |
۲.۱۵ یا ۲.۸۵ آمپر |
۲۵ وات |
توربوپاور ۳۰ |
۵ ولت |
۵.۷ آمپر |
۲۸.۵ وات |
مزایا
استفاده در طیف وسیعی از گوشیهای برند موتورولا
سازگاری با استاندارد Quick Charge 2.0
معایب
سرعت پایینتر در مقایسه با دیگر استانداردهای شارژ سریع
استاندارد TurboPower موتورولا به عنوان نسخه بهینه شده Quick Charge 2.0 در گوشیهای هوشمند موتورولا نظیر موتو زد ۲ فورس و موتو جی۵ پلاس استفاده میشود.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
آداپتورهای سازگار با توربوپاور در سه دسته در دسترس قرار گرفتهاند که عبارتند از توربوپاور ۱۵، توربوپاور ۲۵ و بالاخره توربوپاور ۳۰. سریعترین نوع موجود یعنی توربوپاور ۳۰، ولتاژ ۵ ولت و جریانی تا ۵.۷ آمپر را در قالب توان ۲۸.۵ ولت به همراه دارد. البته TurboPower مزایایی فراتر از بهکارگیری در شارژرها را به همراه دارد. در این راستا، موتورولا اعلام کرده در قالب همکاری با شرکتهای سازنده دست به تولید باتریهای شخصیسازی شده زده و نرمافزار مدیریت توان محصولات این شرکت نیز وضعیت و سلامت باتری را کنترل کرده و بسته به آن، شارژ ورودی را تنظیم میکند. همانطور که در خصوص Adaptive Fast Charge گفتیم، در اینجا هم نیازی به آداپتور توربوپاوری برای شارژ سریع باتری گوشیهای سازگار نخواهد بود زیرا استاندارد شارژ موتورولا با Quick Charge 2.0 یا نسخههای بالاتر و طبیعتاً شارژرهای بهرهمند از این استاندارد، سازگاری دارد.
سرعت شارژ
موتورولا مدعی شده توربوپاور ۳۰ میتواند در مدت زمان ۱۵ دقیقه، شارژ باتری را به حدی برساند که امکان استفاده از گوشی برای مدت ۱۵ ساعت ممکن شود.
استانداردهای ایمنی
سختافزار مدیریت گرما در توربوپاور به نحوی طراحی شده است تا در آن واحد که امکان مدیریت سرعت شارژ را در زمان گرم شدن دستگاه فراهم میکند، نرخ شارژ را در حد مناسب و پایدار نگه دارد.
Pump Express مدیاتک
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
Pump Express 2.0+ |
۵ تا ۲۰ ولت |
۳ یا ۴.۵ آمپر به بالا |
۱۵ وات |
Pump Express 3.0 |
۳ تا ۶ ولت |
۵ آمپر به بالا |
۲۵ یا ۳۰ وات |
مزایا
استفاده از سازوکارها و استانداردهای ایمنی، مانع از گرمای بیش از حد یا بروز اتصال کوتاه میشود.
سازگاری با Quick Charge 2.0
معایب
سرعت پایینتر در مقایسه با برخی استانداردهای دیگر
مدیاتک به عنوان یک شرکت تایوانی تولیدکننده تراشه که در ابتدا تمرکز خود را روی ارائه محصولات مناسب برای گوشیهای پایین رده و میان رده گذاشته بود نیز استاندارد شارژ سریع مخصوص به خود را به مرحله بهرهبرداری رسانده است. Pump Express 2.0+ و Pump Express 3.0 دو نسخه جدیدی هستند که در این راستا ارائه شدهاند. Pump Express 2.0+ به طور ویژه روی دستگاههای ارزانتر مجهز به میکرو یواسبی یا یواسبی نوع C متمرکز شده و Pump Express 3.0 نیز دستگاههای رده بالای مجهز به USB-C را در مرکز توجه قرار داده است.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
Pump Express 2.0+ امکان استفاده از ولتاژ ۵ تا ۲۰ ولت را فراهم میکند و نسخه سوم نیز ولتاژ را به محدوده ۳ تا ۶ ولت محدود کرده است. این در حالی است که نسخه ۲ امکان استفاده از جریانی حداکثر تا ۴.۵ آمپر را ممکن ساخته و نسخه ۳ این مقدار را به حدود ۵ آمپر میرساند. فرایند شارژ در سه مرحله به نام Regular، Turbo 1 و Turbo 2 انجام میشود که سریعترین آنها از توان ۱۵ واتی پشتیبانی میکند.
نسخه ۳.۰ مزایای دیگری هم در مقایسه با نسخه دوم دارد. به عنوان مثال، میتوان به سازگاری با هرگونه آداپتور USB-PD اشاره کرد که ولتاژی ۳ تا ۶ ولت را در جریان ۵ آمپر پشتیبانی میکند.علاوه بر این، امکان استفاده از هر کابلی که امکان عبور جریان ۵ آمپری را دارد نیز فراهم شده است.
سرعت شارژ
Pump Express 3.0 می تواند شارژی تا ۷۵ درصد را در مدت زمان ۲۰ دقیقه ممکن سازد. این در حالی است که Pump Express 2.0+ برای رساندن ظرفیت باتری به مقدار مشابه، به ۳۰ دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.
استانداردهای ایمنی
Pump Express از بیش از ۲۰ مکانیسم ایمنی برای جلوگیری از اتصال کوتاه استفاده میکند. به عنوان مثال، تکنولوژی Richtek، شرکتی که به تازگی توسط کوالکام خریداری شده است، حفاظت در مقابل نوسانهای دمای باتری و دستگاه را برعهده دارد.
Dash Charge وان پلاس و Vooc اوپو
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
Dash Charge |
۵ ولت |
۴ آمپر |
۲۰ وات |
Oppo Vooc |
۵ ولت |
۵ آمپر |
۲۵ وات |
مزایا
خنکنگه داشتن گوشی به مقدار بیشتر
یکی از سریعترین استانداردهای موجود در زمینه شارژ سریع
همراه بودن آداپتور با گوشیهای سازگار با این استانداردها
معایب
اختصاصی بودن این استاندارد
شرکت چینی وان پلاس در تعامل با شرکت اوپو استاندارد شارژ سریع Dash Charge را در گوشیهای خود ادغام کرده است. این استاندارد برپایه تکنولوژی VOOC اوپو به مرحله توسعه رسیده است و در میان قابلیتهای اصلی گوشیهایی نظیر وان پلاس ۵، وان پلاس ۳ تی و وان پلاس ۳ به چشم میخورد.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
Dash Charge امکان سرویسدهی را در حداکثر توان ۲۰ وات در قالب ولتاژ ۵ ولت و جریان ۴ آمپر خواهد داشت که تا حدودی کمتر از حداکثر توان قابل انتقال VOOC اوپو یعنی ۲۵ وات است. با بهرهگیری از راهکار افزایش آمپراژ شارژر به جای ولتاژ، امکان توزیع یکنواختتر جریان الکتریکی در سطوح بالاتر فراهم شده است. این امر با توجه به بهرهگیری از آداپتور دیواری مخصوصی که مدولاسیون جریان را به طور لحظه ای انجام میدهد ممکن شده است. میکروکنترلر ویژهای هم مقادیر شارژ را رصد کرده و آن را با مدارهای گوشی همگام میکند تا مقادیر ولتاژ و جریان تنظیم شوند. در این بین، کابلهایی با طراحی ویژه نیز مقادیر بالاتر جریان را با حداقل کردن نوسانهای توان، به گوشی انتقال میدهند.
با وجود این، استاندارد Dash Charge هواوی تا حد زیادی جنبه اختصاصی داشته و تنها با گوشیهای وان پلاس و شارژرهای دیواری و خودرویی مخصوص به خود سازگاری دارد. علاوه بر این، کابلهای استفاده شده در این راهکار نیز ضخامت بیشتری دارند. با وجود این، وان پلاس شارژر سازگار با این استاندارد را به طور پیش فرض در جعبه تمام گوشیهای خود قرار میدهد تا نگرانی هم از این بابت وجود نداشته باشد.
سرعت شارژ
Dash Charge امکان شارژ ۶۰ درصدی باتری را در مدت زمان ۳۰ دقیقه فراهم میکند. در بررسیهای ما، وان پلاس ۳ موفق شد در مدت زمان ۱ ساعت و ۱۴ دقیقه شارژ باتری را از ۲ درصد به ۱۰۰ درصد برساند. بر اساس بررسیهای متخصصان XDA، قابلیت Dash Charge چیزی حدود ۱۰ دقیقه سریعتر از استانداردهای شارژ سریعی نظیر Quick Charge و Adaptive Fast Chargingاست. Oppo هم مدعی شده گوشیهای هوشمند مجهز به استاندارد Vooc میتوانند در مدت زمان ۳۰ دقیقهای، میزان شارژ خود را از صفر به ۷۵ درصد برسانند.
استانداردهای ایمنی
Dash Charge به نحوی طراحی شده تا به از بین رفتن سریع گرما منجر شود. از آنجایی که شارژر، ولتاژ بالا را از منبع توان آداپتور به ولتاژ پایینتر تبدیل میکند، قسمت اعظمی از گرمای تولیدی، حتی به گوشی نخواهد رسید. علاوه بر این، جریان پایدار ایجاد شده نیز باعث میشود گرمای ناگهانی و محدودیتی را هم در این خصوص شاهد نباشیم.
دستگاههای سازگار با Dash Charge از سیستم مدیریت گرما در قالبت مکانیسمهای سخت افزاری ۵ مرحلهای هم بهرهمند شدهاند.
SuperCharge هواوی
|
ولتاژ |
جریان |
حداکثر توان |
SuperCharge |
۴.۵ یا ۵ ولت |
۴.۵ یا ۵ آمپر |
۲۵ وات |
مزایا
سازگاری با USB-PD
استانداردهای ایمنی مناسب
همراه بودن آداپتورهای سازگار، با گوشیهای هوشمند بهرهمند از این استاندارد
معایب
سرعت کمتر در مقایسه با برخی استانداردها
SuperCharge استانداردی است که توسط شرکت چینی هواوی به مرحله بهرهبرداری رسیده است. این استاندارد در گوشیهایی نظیر میت ۹ و پی ۱۰ به کار بسته شده است. این استاندارد از ولتاژی بالاتر از حد متداول و متوسط برای دستیابی به قابلیت شارژ سریع استفاده میکند اما مزایای دیگری هم دارد که کاملاً به چشم میآیند.
مشخصات فنی و آداپتورهای سازگار
SuperCharge به طور خودکار، بسته به شرایط باتری و دمای مولفههای داخلی گوشی، مقدار مناسب ولتاژ و جریان شارژر دیواری را مشخص میکند. آداپتورهای دیواری یا خودرویی سازگار باSuperCharge از سه حالت شارژ 5V/2A، 4.5V-5A و 5V/4.5A تا توان ۲۲.۵ وات پشتیبانی میکنند. علاوه بر این از تراشهای درون شارژری برای تنظیم ولتاژ استفاده شده تا نیازی به استفاده از راهکارهای دیگر در داخل گوشی نباشد. این استاندارد برخلاف راهکارهایی نظیر Pump Express وDash Charge، سازگاری کاملی با USB-PD دارد. پروتکل Smart Charge هواوی نیز امکان جابهجایی هوشمندانه بین مدهای مختلف شارژ را بسته به اینکه از چه آداپتوری استفاده شود فراهم میکند.
سازگاری با استاندارد Quick Charge کوالکام به معنای آن است که دستگاههای سازگار باSuperCharge میتوانند از قابلیت شارژ سریع بهرهمند شوند. البته تمامی دستگاههای سازگار با این استاندارد هواوی، به طور پیشفرض با آداپتورهای دیواری سازگار به بازار عرضه میشوند.
سرعت شارژ
هواوی اطلاعاتی را در خصوص سرعت شارژ SuperCharge منتشر نکرده اما بررسیهای انجام شده توسط متخصصان XDA حکایت از آن دارد که در پرتو استفاده از این استاندارد میتوانید در مدت زمان ۶۰ دقیقه، هواوی میت ۹ را به مقدار ۹۰ درصد شارژ کنید. وبسایت PCMage هم زمان شارژ صفر تا صد را برای این محصول، یک ساعت و ۴۰ دقیقه گزارش کرده است.
استانداردهای ایمنی
پروتکل Smart Charge هواوی، بهطور خودکار میزان ظرفیت بار شارژر و کابل را شناسایی کرده و مقدار ولتاژ را برای تطابق بیشتر با استانداردهای ایمنی، تغییر میدهد. علاوه بر این،SuperCharge از مولفههای مخصوصی استفاده میکند که برای مدیریت جریانهای بالاتر، بهینهسازی شدهاند. از جمله این مولفهها میتوان به سیستم خنککننده ۸ لایه و مسیرهای مخصوصی که باعث خواهند شد دستگاه در مقایسه با استفاده از روشهی دیگر، تا ۵ درجه سلسیوس خنکتر بماند اشاره کرد. هواوی مدعی شده این استاندارد، ۱۰ آزمایش پایداری را پشتسر گذاشته تا تمامی موارد از اتصال کوتاه تا دمای بیش از حد در آن بررسی شود.
انتخاب گزینه مناسب
بسته به برند و مدل گوشی هوشمندی که خریداری میکنید، از استانداردهای متفاوت شارژ سریع نیز بهرهمند خواهید شد. با وجود این، در صورتی که این قابلیت در زمان خرید گوشی جدید برای شما در اولویت قراردارد پیشنهاد میکنیم نیمنگاهی به نمودارهای مقایسه این استانداردها داشته باشید.
آینده تکنولوژی شارژ سریع
پیشرفتهای حاصل شده در طراحی مدارها، کنترلرهای شارژ، آداپتورها و کابلها همگی میتوانند چشمانداز روشنی را در خصوص پیشرفت قابلیت شارژ سریع ترسیم کنند. در این میان، شرکتهایی نظیر Meizu نیز با ارائه استانداردهایی نظیر Super mCharge که امکان شارژ صفر تا ۱۰۰ دستگاه را در مدت زمان ۲۰ دقیقه فراهم میکنند آینده روشنی را نوید دادهاند. آداپتور ۱۱ ولت، ۵ آمپری این شرکت میتواند توان ۵۵ واتی را به گوشی انتقال داده و سازوکارهای پیشرفته در طراحی مدار نیز از افزایش دما از مقدار ۱۰۲ درجه فارنهایت جلوگیری میکند. علاوه بر این، میزو مدعی شده این قابلیت، روی عمر باتری هم اثر منفی نمیگذارد. به عنوان نمونه، باتری ۳۰۰۰ میلی آمپرساعتی پس از ۸۰۰ سیکل کاری میتواند همچنان ۸۰ درصد شارژ خود را دریافت کند. البته در این بین محدودیتهایی هم وجود دارد که انتظار میرود با گذشت زمان، مرتفع شود. Super mChargeبه شارژر، کابل، گوشی و باتری مخصوص به خود نیاز دارد.
Oppo Super Vooc که نسخه تکامل یافته تکنولوژی شارژ Vooc اوپو است نیز نوید بخش آیندهای روشن است. به ادعای مسئولان اوپو، این استاندارد میتواند شارژ صفر تا صد باتری را در مدت زمان ۱۵ دقیقه ممکن سازد. این استاندارد از سیستم ولتاژپایینی استفاده میکند که در مقایسه با استانداردهای دیگر، گرمای زیادی تولید نمیکند. علاوه بر این، الگوریتم بهکار گرفته شده نیز به طور پویا، جریان و ولتاژ را تغییر داده و از بروز اتصال کوتاه جلوگیری میکند.
علاوه بر این، Super Vooc استانداردهای سازگاری محدود mCharge را هم ندارد. این استاندارد به باتری شخصیسازی شده نیاز دارد اما با شارژرهای میکرو یواسبی و یواسبی نوع C سازگار است.
نظرات