دوربین های عکاسی و فیلم برداری از جمله وسایلی هستند که افراد برای خرید نیاز به اطلاعات کافی دارند، چرا که تنوع مدل ها و برند ها در این محصولات زیاد است و انتخاب مدلی با مشخصات فنی مورد نیاز ممکن است کمی دشوار باشد. برای همین سعی داریم در این راهنمای خرید انواع دوربین ها را شرح دهیم و چند نکته قابل توجه هنگام خرید را ذکر کنیم

انواع دوربین

به طور کلی دوربین های دیجیتال به سه نوع مناسب عکاسی ، مناسب فیلمبرداری و فیلمبرداری ورزشی تقسیم کرد. اگرچه امروزه همه دوربین های دیجیتالی می توانند عکس یا فیلم تهیه کنند ، اما هر کدام از سه نوع دوربین متناسب با استفاده کاربر طراحی شده اند و در زمینه اختصاصی خود موفق تر عمل می کنند.

دوربین های عکاسی (Photography Camera)

دوربین عکاسی یک از وسایلیست که افراد موقع خرید آن ، دچار مشکل می شوند و انتخاب دوربین مناسب نیاز برایشان کمی سخت است. این دستگاه ها انواع زیادی دارند و این تنوع بالا به شما اجازه می دهد تا کاملا با توجه به نیازتان دست به انتخاب بزنید. بعضی از دوربین ها کاملا حرفه ای هستند و استفاده از آنها برای افراد عادی ممکن است کمی سخت باشد، در عوض دوربین های دیگری ساخته شده اند که استفاده از آنها بسیار راحت است و همه افراد می توانند به راحتی از آنها استفاده کنند. دوربین ها در مورد مشخصات فنی هم با یکدیگر تفاوت دارند و اگر نوع دوربین مورد نظرتان را هم انتخاب کرده باشید ، باز هم درگیر مشخصات فنی مدل های پیش رویتان هستید.

به طور کلی می توان دوربین ها را به دو نوع کامپکت و حرفه ای تقسیم کرد. دوربین های کامپکت امکانات دستی کمتری در اختیار شما می گذارند و بیشتر عملکرد دوربین به صورت اتوماتیک انجام می شود ، برای همین کاربران این دوربین ها به راحتی می توانند از آن ها استفاده کنند و برای عکاسی در شرایط خاص و سوژه های مختلف نیازی به تنظیم کردن دوربین ندارند. اما دوربین های حرفه ای همانطور که از اسمشان پیداست برای عکاس های حرفه ای تر طراحی شده و کسانی که به دنبال عکس هایی بیشتر از ثبت خاطراتشان می گردنند ، نیاز به تهیه یکی از این دوربین ها دارند. تفاوت فیزیکی دوربین های کامپکت و حرفه ای در لنز قابل تعویض آنهاست و به طور کلی اندازه سنسور دوربین های حرفه ای بزرگ تر است و تصاویر ثبت شده با آنها کیفیت بهتری دارد.

دوربین های کامپکت

دوربین های کامپکت در پنج رده کامپکت ساده ، سوپرزوم ، مقاوم ، کامپکت پیشرفته و بریج قرار می گیرند. استفاده از این دوربین ها بسیار آسان است و ثبت تصاویر در آن ها تنها با فشار دادن شاتر به اتمام می رسد. علاوه بر این ، دوربین های کامپکت حجم کوچکی دارند و بسیار سبک اند و تمام امکانات لازم برای ثبت خاطرات شما در آنها گنجانده شده است. هیچکدام از دوربین های کامپکت قابلیت تعویض لنز ندارند.

اگرچه استفاده از این دوربین ها آسان است و امکانات عکاسی پیشرفته در اختیار شما نمی گذارند ، اما با این حال به مراتب از دوربین موجود در گوشی ها جلوتر هستند و کیفیت تصاویری که با یک دوربین گرفته می شود ، به مراتب از عکس هایی که با گوشی گرفته شده بالاتر است.

کامپکت ساده

این نوع از دوربین های کامپکت امکانات کافی برای کاربران آماتور را فراهم می کند و به کمک این دوربین ها می توانید در هر مکانی به راحتی عکس برداری کنید. نوع ساده دوربین های کامپکت قیمت مناسبی دارند و می توانید با حدود 400 هزار تومان یک دوربین کامپکت خوب تهیه کنید. دوربین های کامپکت SONY و Canon پرفروش ترین های بازار هستند، اما شرکت های Fuji Film ، Samsung ، Casio و Nikon هم فروش خوبی از این محصولات دارند. دوربین های کامپکت ساده برای افرادی که به دنبال ثبت تصاویر روزمره با کیفیت بالا و عکس برداری از جمع های خانوادگی و استفاده در مسافرت هستند ، مناسب به نظر می رسند و استفاده از آنها برای همه افراد آسان است.

کامپکت سوپرزوم

تفاوت این دوربین ها با مدل های کامپکت ساده در مقدار زوم اپتیکال بالای آنهاست. عمدتا زوم اپتیکال دوربین های سوپرزوم بالاتر از "15برابر" است و لنز های تلسکوپی بزرگتری نسبت به مدل های ساده دارند. اگر عکاسی در طبیعت برایتان اهمیت دارد و سوژه هایی که دنبال می کنید در فاصله دوری قرار دارند ، این نوع برایتان مناسب است.

قیمت این دوربین ها با توجه به لنز پیشرفته تری که دارند ، نسبت به نوع ساده بالاتر است و با حدود 700 هزار تومان می توانید یک دوربین سوپرزوم با کیفیت داشته باشید. دوربین های Canon و بعضی مدل های Fuji Film ، Panasonic و SONY از پرفروش های رده سوپرزوم هستند. 

کامپکت مقاوم

دوربین های کامپکت مقاوم برای استفاده در سخت ترین شرایط ساخته شده اند و در مقابل آب و ضربه مقاوم هستند. این دوربین ها برای افزایش ضریب مقاومت ، لنز تلسکوپی ندارند. قیمت این دوربین ها در حدود 700 هزار تومان است و برند Olympos در این زمینه فروش بالایی دارد.

کامپکت پیشرفته

این نوع از دوربین های کمپکت تا حدی امکانات دوربین های حرفه ای را در اختیار شما می گذارند ، با این تفاوت که استفاده از آنها مانند دوربین های کاپکت ساده ، آسان است و برای مثال نیازی نیست تا مثل دوربین های حرفه از منظره یاب دنبال سوژه بگردید و می توانید مستقیما از صفحه نمایش استفاده کنید. این دوربین ها سنسور های بزرگی دارند و به شما امکان فوکوس دستی می دهند. لنز های پیشرفته ای که در این دوربین ها به کار می رود باعث می شود تا عکس هایی که با این دوربین ها گرفته می شود توانایی رقابت با عکس دوربین های DSLR را داشته باشد. کامپکت های پیشرفته امکانات دستی زیادی در اختیار کاربر می گذارند و حتی بعضی از آنها قابلیت نصب فلاش خارجی هم دارند.

 البته قیمت این دوربین ها با سه نوع دیگر دوربین های کامپکت فاصله زیادی دارد و به دوربین های حرفه ای شبیه تر است و برای داشتن یکی از آنها باید بیشتر از 2 میلیون تومان هزینه کنید. دوربین های کامپکت پیشرفته برای افرادی که می خواهند دخالت بیشتری در ثبت تصویر داشته باشند و به عکاسی حرفه ای تر از دوربین های ساده علاقه مندند ، پیشنهاد می شوند. در زمینه فروش هم ، دوربین های کامپکت پیشرفته شرکت Canon به نسبت خوب عمل کرده اند .

بریج (شبه SLR ، نیمه حرفه ای)

دوربین های بریج در مشخصات فنی ، تفاوت زیادی با دوربین ها کامپکت پیشرفته ندارند. این دوربین ها در ظاهر شبیه به دوربین های DSLR هستند و امکانات زیادی ارائه می دهند. در این دوربین ها عموما از لنز های پیشرفته استفاده می شود (قابلیت جداشدن لنز ندارند) و زوم اپتیکال بالایی دارند ، اما سنسورهایشان به همان اندازه دوربین های کامپکت است و تصاویر ثبت شده با این دوربین ها ، بر خلاف ظاهرشان ، شباهتی به تصاویر دوربین های DSLR ندارد. همانطور که از اسم این نوع دوربین های مشخص است ، در واقع پلی بین دوربین های حرفه ای و کامپکت هستند و به افرادی که در حال یادگیری عکاسی حرفه ای هستند ، توصیه می شود.

قیمت این دوربین ها در حدود 1.5 میلیون تومان است و برند های Canon و Nikon پرفروش ترین های این نوع از دوربین هستند.

دوربین های حرفه ای

تفاوت اصلی این نوع دوربین ها ، لنز قابل تعویض و سنسور بزرگتر آنهاست. این دوربین ها منظره یاب یا چشمی دارند که در بعضی از آنها به صورتی الکترونیکی کار می کند. کارایی این دوربین ها برای عکاسان حرفه ای و نیمه حرفه ای مناسب است و کیفیت تصویری که می گیرند ، کاملا با دوربین های کامپکت متفاوت است. حجم و وزن این دوربین ها هم به نسبت دوربین های کامپکت بیشتر است. استفاده از تکنولوژی های مختلف و تنوع سنسور و دیگر قطعات ، باعث می شود بازه قیمت هر نوع از این دوربین ها بسیار گسترده باشد و نمی توان برای هر رده از آنها ، قیمتی تخمین زد.

بیشتر این دوربین ها به صورت پیش فرض با لنز به فروش می رسند ، اما ممکن است لنز پیش فرض برای استفاده شما مناسب نباشد و یا فقط بدنه دوربین را خریده باشید. برای همین توصیه می شود برای خرید به قیمت و قابلیت نصب لنز های جداگانه هم توجه کنید. بسیاری از مشخصات این دوربین ها هم ، مانند زوم اپتیکال ، به همان لنز نصب شده بستگی دارد.

DSLR

کلمه DSLR مخفف Digital Single-Lens Reflex است.در این نوع دوربین نور پس از عبور از لنز به آینه برخورد می کند و از طریق منشور به منظره یاب می رسد. موقعی که شاتر فشار داده می شود ، آینه بالا می رود و نور به سنسور تصویر برخورد می کند و تصویر ثبت می شود. تفاوت دوربین های DSLR با دوربین های SLR که قبلا رایج بودند ، ذخیره شدن تصویر از طریق سنسور تصویر به روی کارت حافظه دیجیتال است ، در حالی که در دوربین های SLR این تصویر روی نگاتیو ثبت می شد.

منظره یاب دوربین های DSLR اپتیکال است که خیلی از عکاسان این را ترجیح می دهند. با دوربین DSLR می توانید به سرعت عکس تهیه کنید و تمام تنظیمات دوربین را به صورت دستی انجام دهید تا بهترین و خلاقانه ترین عکس ممکن را داشته باشید. این نوع از دوربین ها در حال حاضر به عنوان حرفه ای ترین و کامل ترین نوع دوربین ها شناخته می شوند. بیشترین فروش در این رده از دوربین ها به برند های Canon و Nikon باز می گردد.

SLT

سیستم حرکت مکانیکی آینه در دوربین های DSLR مشکلاتی مثل رسیدن هوا و گرد و غبار به سنسور و خراب شدن قطعات مکانیکی داشت. برای همین تکنولوژی SLT یا  Single Lens Translucent با کمک آینه نیمه شفاف این مشکل را حذف کرد. در این نوع تکنولوژی که اختصاصا SONY از آن استفاده می کند ، اکثر نور که به آینه نیمه شفاف می رسد ، به سمت سنسور انتقال پیدا می کند و قسمت کوچکی از آن هم به سنسور فوکوس اتوماتیک می تابد. با کمک این تکنولوژی امکان خرابی پایین تر می آید ، سر و صدا از بین می رود ، فوکوس اتوماتیک سریع تر انجام می شود و منظره یاب اپتیکی به منظره یاب الکترونیکی تبدیل می شود. البته ضعف اصلی این تکنولوژی جذب شدن مقداری از نور توسط آینه نیمه شفاف است و عملکرد دوربین های DSLR در محیط های کم نور بهتر از دوربین های SLT است.

بدون آینه (Mirrorless)

دوربین های بدون آینه یا میکرو چهار سوم نوعی از دوربین های با قابلیت تعویض لنز هستند که بر خلاف دوربین های DSLR ، در آنها از آینه استفاده نشده است. برای همین این دوربین ها یا منظره یاب اپتیکی ندارند ، یا منظره یاب استفاده شده در آنها از نوع الکترونیکی است.  در این دوربین ها نور مستقیما از لنز به سنسور می رسد و از لحاظ عملکرد شبیه به دوربین های کامپکت عمل می کنند. استفاده نشدن آینه در این نوع از دوربین ها باعث شده تا اندازه آنها نسبت مدل های DSLR کوچک تر باشند. سری G از دوربین های لومیکس Panasonic معروف ترین نوع این دوربین ها هستند و قابلیت فیلم برداری بی نظیری دارند.

دوربین های فیلمبرداری (Camcorder)

دوربین های عکاسی هم قابلیت ثبت ویدیو دارند ، اما ارگونومی و امکانات خاصی برای دوربین های مخصوص فیلمبرداری در نظر گرفته شده است باعث می شود تا این دوربین ها برای فیلم گرفتن بهتر باشند. دوربین های فیلم برداری در سه نوع خانگی ، حرفه ای و ورزشی موجود هستند.

خانگی

این دوربین ها اندازه کوچکی دارند و به راحت در یک دست جا می شوند. همین باعث می شود تا حمل و نقل آنها بسیار آسان باشد و استفاده طولانی مدت برای فیلم برداری ممکن شود. این دوربین ها زوم اپتیکال بالایی دارند و عمدتا از یک نمایشگر جمع شونده استفاده می کنند. ارگونومی قرار گیری دکمه های این دستگاه ها هم به نوعیست که کاربر به آسانی بتواند فیلمبرداری را تنها با یک دست مدیریت کند. اگر علاقه به ثبت ویدیو از لحظاتتان دارید و بیشتر از فیلم به جای عکس استفاده می کنید ، این دوربین ها برای شما مناسب هستند؛ چراکه فیلم برداری با آنها بسیار آسان است و در عین حال قابلیت عکس برداری هم دارند.

برند های SONY ، Panasonic و Canon پرفروش ترین برند های این نوع دوربین های هستند. قیمت دوربین های فیلم برداری خانگی بسته به امکانات و مشخصات فنی ( اصلی ترین مشخصه این دوربین ها حداکثر روزولوشن فیلم برداری است.) از 1 میلیون تا 6 میلیون تومان متفاوت است.

حرفه ای

دوربین های فیلم برداری حرفه ای برای استفاده های استدیویی ، سینمایی ، رسانه و ... به کار می روند و حمل و نقل آنها دشوار است. این دوربین ها اندازه بزرگی دارند و قابلیت اتصال و نصب قطعات جانبی مثل قطعات نورپردازی و صدابرداری را دارند. این نوع دوربین ها با 4 تا بیشتر از 9 میلیون تومان قابل تهیه هستند و مثل دوربین های فیلم برداری خانگی ، برند های SONY ، Panasonic و Canon در فروش پیشتازند.

ورزشی (ActionCam)

این نوع از دوربین ها برای استفاده در محیط های دشوار طراحی شده اند. اندازه آنها بسیار کوچک است و به راحتی به هر وسیله ای متصل می شوند. همین اندازه کوچک باعث شده تا دکمه های کنترل یا نمایشگر نداشته باشند. البته شما می توانید اکثر آنها را به گوشیتان متصل کنید و از طریق موبایل اقدام به کنترل فرآیند فیلم برداری کنید. دوربین های فیلم برداری ورزشی اصولا یا نسبت به ضربه و آب مقاوم هستند ، یا با استفاده از کاور مخصوص ، مقاومت پیدا می کنند. برای همین استفاده از این دوربین در هر محیط امکان پذیر است و به هیچ وجه دست کاربر را مشغول فیلم برداری نمی کند.

شرکت های زیادی مثل Gopro ، Xiaomi و ... در زمینه تولید این دوربین های کوچک فعال هستند و قیمت آنها از 200 هزار تومان تا 2.5 میلیون تومان تغییر می کند.

 

نکاتی که برای خرید باید به آنها توجه داشته باشید...

در هر رده از دوربین ها مدل های زیادی از شرکت های مختلف وجود دارد و ممکن است جدول مشخصات دوربین ها برای مصرف کنندگان عادی کمی گیج کننده باشد. برای همین اگر قصد خرید دوربین دارید و اطلاعات کافی در مورد آنها ندارید، به نکات زیر دقت کنید:

رزولوشن :

نوری که به سنسور تصویر می رسد ، به صورت پیکسل های جداگانه به ثبت می رسد. عدد مگاپیکسل به معنی تعداد پیکسل هاییست که عکس های گرفته شده توسط دوربین را تشکیل می دهند و دقت حسگر را نشان می دهد. هر چه قدر این عدد بزرگتر باشد ، به معنی تعداد بیشتر پیکسل هاست. شاید مقدار مگاپیکسل دوربین در کیفیت تصاویر آن برای چاپ یا برش و زوم دیجیتال تاثیر داشته باشد ، اما تنها عمل تعیین کننده برای خرید نیست و انتخاب دوربین صرفا بر اساس مقدار مگاپیکسل ، اشتباه است. رزولوشن 10 تا 15 مگاپیکسل برای اکثر کاربران کافی به نظر می رسد.

زوم اپتیکال :

زوم یا بزرگنمایی در گوشی ها به صورت دیجیتال انجام می شود. یعنی برای بزرگنمایی ، همان تصویر اصلی بریده می شود و تنها قسمتی از آن کادر را پر می کند تا تصویر بزرگ تر به نظر برسد. این نوع زوم کیفیت تصویر را به شدت کاهش می دهد و استفاده از این نوع زوم ، تصاویر را خراب می کند. نوع دیگر زوم اپتیکال است که دوربین برای بزرگنمایی لنز را تغییر می دهد و جا به جایی عدسی ها در لنز باعث بزرگ تر دیده شدن سوژه می شود. این نوع زوم باعث کاهش در کیفیت نمی شود.

عددی که به عنوان زوم اپتیکال در مشخصات دوربین برای مثال به صورت x10 ذکر می شود. این به معنی این است که دوربین می تواند تصاویر را تا 10 برابر ، بدون افت کیفیت بزرگ کند. زوم اپتیکال بیشتر از 10 برای دوربین های کامپکت بسیار خوب است و در دوربین های حرفه ای این عدد به لنز استفاده شده مربوط می شود.

مشخصات فیزیکی:

ارگونومی و ابعاد دوربین تاثیر زیادی در راحتی استفاده دارند و وزن بیش از حد می تواند در طولانی مدت آزار دهنده باشد. برای همین موقع خرید حتما از مناسب بودن دستگاه اطمینان پیدا کنید.

اندازه سنسور:

هر چقدر سنسور تصویر استفاده شده در دوربین بزرگتر باشد، جزییات نوری بیشتری ثبت می شود و عکس هایی که با دوربین گرفته می شود ، حرفه ای تر به نظر می رسند. بزرگترین سایز سنسور Full Frame نامیده می شود که این سنسور ها اندازه ای برابر یک فریم فیلم 35 میلی متری دارند. در تصویر پایین سایز های متداول سنسور دوربین ها مشخص است و می توانید برای خرید به آن مراجعه کنید.

رزولوشن ویدیو:

رزولوشن ویدیو قابل تهیه با دوربین یکی از مشخصات مهم به خصوص برای دوربین های فیلم برداری است. اکثر دوربین ها قابلیت فیلم برداری Full HD دارند و بعضی مدل های بالاتر از کیفیت فیلمبرداری 4K هم پشتیبانی می کنند. البته دقت داشته باشید که برای استفاده کامل از ویدیویی که با کیفیت 4K تهیه کردید ، نیاز به یک نمایشگر که از این رزولوشن پشتیبانی می کند نیز دارید.

فضای ذخیره سازی و راه های ارتباطی:

اکثر دوربین ها اطلاعات را روی کارت SD ذخیره می کنند. باید توجه داشته باشید که برای دوربینتان یک کارت ذخیره با حجم کافی تهیه کنید که دوربین نیز از آن پشتیبانی می کند. دوربین ها برای انتفال فایل از راه های زیادی استفاده می کنند. کابل USB ، کابل HDMI ، WiFi و NFC از جمله این راه ها هستند. شاید نوع انتقال تصاویر ثبت شده برایتان اهمیت داشته باشد، پس به نحوه انتقال اطلاعات دوربین نیز توجه داشته باشید.

پربازدیدترین مطالب اخیر
پیشنهاد سردبیر
256 کاراکتر باقی مانده