
پرینتر ها دستگاه های پرکاربردی هستند که برای مصارف مختلف به کار می روند. به همین علت شرکت های سازنده انواع مختلفی از آنها را به بازار عرضه کرده اند تا کاربران بتوانند بر اساس نیازشان دست به انتخاب بزنند و نوع درستی از چاپگر را انتخاب کنند. پرینتر ها به انواع جوهرافشان و لیزری ، رنگی و تک رنگ ، ساده و چند منظوره تقسیم می شوند که در مطلب زیر هر کدام را بررسی می کنیم
انواع پرینتر
پرینتر ها به طور کلی به دو دسته جوهرافشان و لیزری تقسیم می شوند و تفاوت اصلی این دو دسته در تکنولوژی و فرآیند چاپ آنهاست. این دو نوع در حالت کلی برتری نسبت به هم ندارند و هر کدام از آنها برای مصارفی مناسب هستند.
علاوه بر این چاپگر ها در دو نوع رنگی و تک رنگ (سیاه و سفید) تولید می شوند. پرینتر ها از لحاظ قابلیت های اضافه در انواع دیگری هم هستند. بعضی از پرینتر ها تنها می توانند وظیفه چاپ را انجام دهند ، در حالی که بعضی دیگر می توانند علاوه بر پرینت گرفتن ، از اسناد شما اسکن بگیرند ، کپی کنن و یا حتی قابلیت فکس داشته باشند. به این نوع از پرینتر ها همه کاره یا چند منظوره می گویند.
شرکت های Canon ، hp ، Samsung ، Epson و Brother از مشهورترین و پر فروش ترین برندهای تولید کننده چاپگر هستند و در زمینه کیفیت تفاوت چندانی با هم ندارند. پس برای خرید بیشتر به سطح امکانات و مشخصات چاپگر مد نظرتان توجه کنید.
پرینتر های جوهر افشان رنگی
این پرینتر ها بیشتر برای چاپ تصویر به کار می روند. تا جایی که بعضی از آنها برای چاپ عکس اختصاص یافته اند و فقط کاغذ عکس را قبول می کنند. طرز کار این پرینتر ها به این گونه است که جوهر از مخزن یا کارتریج به هد چاپ انتقال می یابد و از سر مجرا های بسیار ریز با دقت زیاد به برگه منتقل می شود. سرعت چاپ این پرینتر ها بسته به کیفیت چاپ و تکنولوژی ساختشان متغیر است. تا جایی که ممکن است چاپ یک تصویر بر روی برگه A4 با کیفیت بالا ، چندین دقیقه زمان ببرد.
از آنجایی که عملکرد این نوع پرینتر ها برای چاپ تصویر مناسب است و ممکن است هزینه به ازای چاپ هر برگه شان بالا برود ، مدل های بسیار کمی از پرینتر های جوهر افشان تک رنگ وجود دارد، چرا که چاپ متن با پرینتر های جوهرافشان صرفه اقتصادی ندارد و زمان صرف شده برای پرینت هر برگه به نسبت بالاست.
با حدود 350 هزار تومان می توانید یک پرینتر جوهرافشان رنگی تهیه کنید ، در حالی که مدل های همه کاره آن حدودا 600 هزار تومان ارزش دارند.
پرینتر های لیزری
در پرینتر های لیزری به جای انتقال جوهر مایع به برگه ، از حرارت استفاده می شود و جوهر به صورت پودر در تونر قرار می گیرد. در این سیستم سرعت چاپ بالا می رود و هزینه به ازای هر برگه کم می شود. اما این نوع از چاپ بیشتر برای چاپ متن مناسب است و بیشتر پرینتر های لیزری از نوع تک رنگ یا سیاه و سفید هستند.
نوع رنگی این پرینتر ها هم موجود است. اما کیفیت چاپ تصاویر در این نوع پرینتر چندان خوب نیست و توانایی چاپ مناسب روی کاغذ گلاسه را ندارند. علاوه بر این قیمت دستگاه و تونر آن بسیار بالاست و اقتصادی محسوب نمی شوند. برای همین اگر به دنبال چاپ عکس و تصویر هستید ، بهتر است از همان پرینتر های جوهر افشان استفاده کنید و اگر چاپ متن برایتان اهمیت بیشتری دارد، انواع لیزری گزینه های بهتری هستند.
قیمت پرینتر لیزری تک رنگ در حدود 400 هزار تومان و نوع چند منظوره آن در حدود 700 هزار تومان است. اما اگر نوع پرینتر های لیزری را بخواهید ، باید در حدود 1.5 میلیون تومان هزینه کنید.
نکاتی که برای خرید باید به آنها توجه داشته باشید...
امکانات
همانگونه که اشاره شد ، پرینتر ها انواع چند منظوره نیز دارند، برای خرید توجه داشته باشید که پرینتر مورد نیاز شما چه امکانات علاوه بر چاپ دارد و وجود قابلیت اسکن یا فکس را در آن بررسی کنید و با توجه به نیازتان خرید کنید.
بعضی از پرینتر ها صفحه نمایش دارند و شما به راحتی می توانید بدون دخالت کامپیوتر با آنها ارتباط برقرار کنید و از وضعیت چاپ مطلع شوید.
کارتریج و تونر
بعضی از پرینتر های جوهر افضان از مخزن به جای کارتریج استفاده می کنند و شما می توانید بعد از اتمام هر کدام از رنگ ها، مخزن آن را به صورت جداگانه پر کنید و نیازی به تعویض کل کارتریج نیست. برای همین هزینه جوهر در این پرینتر ها پایین می آید. بعضی دیگر از چاپگر های جوهر افشان به جای چهار کارتریج (سه رنگ مورد نیاز برای چاپ رنگی و جوهر مشکی) ، از چند رنگ اضافه نیز استفاده می کنند و این باعث می شود کیفیت عکس های چاپ شده افزایش می یابد.
تونر استفاده شده در پرینتر های لیزری قیمت تقریبا بالایی دارند و شارژ کردن آن ها علاوه بر دشوار و خطرناک بودن (به علت سرطان زا بودن پودر تونر و تماس با آن هنگام شارژ) ، ممکن است به دستگاه نیز آسیب برساند.
در کل استفاده نکردن از مواد اورجینال برای شارژ کارتریج باعث وارد شدن آسیب ه دستگاه در طولانی مدت می شود و کیفیت چاپ افت خواهد کرد. پس موقع خرید پرینتر به قیمت و موجود بودن کارتریج و تونر اصل و تعداد کاغذ قابل چاپ آنها توجه داشته باشید، چرا که ممکن است قیمت کارتریج و تونر بعضی از پرینتر ها از قیمت خود دستگاه گران تر تمام شود و تعویض کردن کل دستگاه با صرفه تر باشد.
اتصال
اکثر چاپگر ها به کمک پورت USB به کامپیوتر متصل می شوند ، اما اکثر پرینتر های جدید قابلیت اتصال با WiFi نیز دارند و می توانید با هر دستگاهی ، به صورت بی سیم اسنادتان را چاپ کنید. بعضی دیگر از پرینتر ها قابلیت خواندن اطلاعات از روی کارت حافظه و حافظه USB را دارند.
چاپ دو رو
در اکثر پرینتر ها چاپ در دو طرف برگه به صورت دستی انجام می شود اما بعضی دیگر از پرینتر های قابلیت چاپ دو رو را به صورت اتوماتیک ارائه می دهند.
سرعت چاپ
سرعت چاپ پرینتر ها عمدتا با تعداد برگه در در دقیقه بیان می شود. ممکن است در یک دقیقه از 1 تا 20 برگه رنگی چاپ کنند و این سرعت در پرینتر های لیزری به حدود 30 برگه می رسد.
سرعت چاپ حدودا 10 برگه در دقیقه برای استفاده خانگی مناسب به نظر می رسد. البته سرعت چاپ عدد دقیقی نیست و به کیفیت چاپ و نوع محتوا وابستگی زیادی دارد.
سینی کاغذ
سینی کاغذ پرینتر ها محل قرار دادن کاغذ برای چاپ است. سینی هر پرینتر ظرفیت خاصی دارد و این مقدار در چاپ با تعداد بالا اهمیت می یابد؛ پس برای پرینتر های خانگی ظرفیت سینی اهمیت چندانی نخواهد داشت.
قابلیت تنظیم کاغذ در سینی یک از قابلیت مقید پرینتر هاست که به به کمک آن می توانید برگه های کوچک را به راحتی داخل پرینتر قرار دهید.
حتما قبل از خرید به نوع و اندازه کاغذ مورد پشتیبانی چاپگر دقت داشته باشید.
رزولوشن چاپ
رزولوشن چاپ با شاخص dpi شناخته می شود و به معنی dot per inch یا تعداد نقطه در هر اینچ می باشد. برای پرینتر های جوهر افشان در حالت رنگی در حدود dpi 4500 و در پرینتر های لیزری سیاه و سفید در حدود dpi 600 ، عدد مناسبی است.
نظرات