هدست های واقعیت مجازی مدتیست که به ابزاری جدید برای سرگرمی تبدیل شده اند. در این بین شرکت های زیادی دست به تولید این هدست ها زده اند. اگرچه نام شرکت های بزرگی مانند سامسونگ، گوگل، ال جی و ... در بین این سازندگان به چشم می خورد، ولی رقابت اصلی در بین هدست های موجود در بازار بین سه هدست قدرتمند HTC Vive ، Oculus Rift و PlayStation VR در جریان است. در این مطلب قصد داریم هدست واقعیت مجازی PlayStation VR را بررسی و آن را با دیگر رقبایش مقایسه کنیم.

 

بعد از کنسول های نسل هفتم، شرکت های سازنده کنسول دست به تولید رابط های حرکتی مانند کینکت و پلی استیشن Move تا کاربران بتواند وارد دنیای بازی شوند و نقش بیشتری در آن داشته باشند.

اما داستان به همین جا ختم نشد و شرکت های سازنده تصمیم گرفتند تا بازی را به صورت واقعیت مجازی در اختیار کاربران بگذارند تا شخص بتواند احساس حضور در محیط بازی را تجربه کند.

کمپانی اکیلوس بعد از فروخته شدنش به فیسبوک ، مدل Rift و کمپانی HTC با همکاری شرکت ولو، مدل Vive را برای بازی عرضه کردند. البته این دو هدست تنها به کامپیوتر متصل می شوند. کمپانی سونی هم هدست واقعیت مجازی PlayStation VR (که در ابتدا با نام پروژه مورفیس شناخته می شد) را برای کنسول بازی PS4 عرضه کرد تا ابتکار عمل را به دست بگیرد و اولین هدست واقعیت مجازی برای کنسول بازی ساخته باشد.

مدل پایه این هدست با قیمت حدود 1.550.000 تومان موجود است. در مدل پایه تنها هدست ، دمو چند بازی واقعیت مجازی، هدفون و واجد پردازش هدست موجود است و در صورتی که از قبل دوربین مخصوص PS4 را تهیه نکرده اید، باید حدود 200 هزار تومان هم برای آن هزینه کنید.

در مدل دیگر علاوه بر دوربین ، دو دسته PlayStation Move و بازی PlayStation VR Worlds نیز موجود است و قیمت این مدل به 2.450.000 می رسد.

دوربین و PlayStation Move نسبت به نسخه قبلی که از سال 2010 عرضه شده اند تنها کمی به روز رسانی شده اند و عدم عرضه محصولات جانبی جدید کمی آینده این هدست را به خطر می اندازد.

این هدست از یک صفحه نمایش 5.7 اینچی OLED با رزولوشن 1080*1920 (1080*960 برای هر چشم) استفاده می کند. اگرچه رزولوشن FullHD برای یک صفحه نمایش 5.7 اینچی خیلی پایین به نظر نمی رسد، اما وقتی صفحه نمایش در فاصله چند سانتی متری چشم شما قرار می گیرد، پیکسل ها مشخص می شوند و کیفیت افت می کند. این رزولوشن برای دو رقیب دیگر 1080*1200 برای هر چشم است و PlayStation VR را پشت سر می گذارند.

البته نمایشگر OLED رنگ های بسیار زنده و مشکی عمیقی ارائه می دهد و به جز رزولوشن پایین، هیچ ضعف دیگری در نمایشگر این هدست دیده نمی شود.

تنها نقطه قوت سخت افزاری این هدست نسبت به دو رقیب دیگر؛ پشتیبانی از نرخ تازگی تصویر Hz 120 می باشد؛ در حالی که دو هدست دیگر حداکثر با نرخ Hz 90 کار می کنند.

می توان گفت طراحی PlayStation VR بهترین طراحی ممکن برای یک هدست واقعیت مجازی است. به طور عادی برای استفاده از هدست های واقعیت مجازی باید وقت زیادی برای تنظیم آنها رو سرتان صرف کنید و در آخر هم موقع استفاده جا به جا شوند و با تاری تصویر رو به رو شوید. ولی این اشکال اصلا در این هدست وجود ندارد و به راحتی هر چه تمام روی سر قرار می گیرد و به هیچ وجه موقع استفاده تکان نمی خورد. وزن آن هم به نسبت کم است و بعد از مدتی استفاده اصلا متوجه حضور آن روی سرتان نمی شوید و اصلا خسته کننده نیست.

در مقابل دو رقیب دیگر تنها با یک کش که چند وقت یک بار شل می شوند به سر شما متصل می شوند و قرار دادن آنها روی سر ساده نیست.

کیفیت ساخت این هدست واقعیت مجازی خوب و قابل قبول است و ظاهر آن زیبایی خاص خود را دارد. در این هدست به خوبی از نورآبی مخصوص PlayStation استفاده شده است و رنگ مشکی در کنار بدنه سفید آن جلوه خاصی دارد.

یک یونیت پردازش در جعبه این محصول موجود است که در بین راه اتصال هدست و کنسول قرار می گیرد. تا جای ممکن در این هدست از ازیاد سیم جلوگیری شده است و تعداد سیم ها به حداقل رسیده است. یک هدفون با قابلیت صدای فراگیر سه بعدی هم در جعبه این دستگاه قرار دارد که سونی توصیه می کند برای بازی کردن تنها از آن استفاده شود ولی به نظر می رسد استفاده از هدفون شخصی با کیفیت بالاتر گزینه مناسب تری باشد، چون این هدفون بهترین نیست و کیفیتش معمولی به نظر می رسد.

یکی دیگر از مزایای PlayStation VR بازی های ارائه شده برای آن است. وقتی شرکت مطرح سونی از این هدست پشتیبانی می کند و میلیون ها نسخه از کنسول PS4 فروخته شده است، استدیو های زیادی بازی های خود را متناسب با این هدست طراحی کرده اند و تعداد و کیفیت بازی های ارائه شده برای این هدست در مقابل دو رقیب دیگر غیرقابل مقایسه است.

برای استفاده از هدست های Vive و Rift باید از یک کامپیوتر بسیار قدرتمند استفاده کنید. با این حال باز هم بازی های زیادی برای این پلت فرم ارائه نشده است.

البته موقع استفاده از PlayStation VR روی کنسول PS4 کمی با مشکل رو به رو خواهید شد. چرا که این کنسول قدرت کافی برای رندر کردن بازی های واقعیت مجازی را ندارد و استفاده از PS4 Pro بسیار منطقی تر به نظر می رسد.

استفاده از هدست Vive در محیط بزرگ و باز هم ممکن است ولی هدست PlayStation VR کمی دامنه حرکتی شما را محدود می کند و بیشتر بازی ها در حالت نشسته انجام می شوند. البته جای نگرانی وجود ندارد، چراکه شرکت های سازنده بازی متناسب با قبلیت های این هدست دست به تولید بازی می زنند و هیجان لازم برای بازی را حفظ می کنند.

استفاده از این هدست تنها به کنسول PS4 محدود نمی شود. شما می توانید با این هدست به تماشای فیلم هم بپردازید. حتی می توانید آن را به کنسول Xbox One متصل کنید، البته بازی های این کنسول برای این هدست تعبیه نشده اند و نباید انتظار زیادی از ترکیب هدست سونی و کنسول مایکروسافت داشته باشید.

جمع بندی

هدست واقعیت مجازی PlayStation VR اگر چه کمی در سخت افزار از دو رقیب خود، یعنی اچ تی سی Vive و اکیلوس Rift ، عقب می افتد، اما ارگونومی و راحتی استفاده آن بسیار از این دو هدست بالاتر است. همچنین کمپانی سونی از این هدست به خوبی پشتیبانی می کند و با مذاکره با شرکت های سازنده ، تنوع بازی بسیار بیشتری نسبت به هدست های متصل به کامپیوتر دارد و آینده روشنی برای بازی های این هدست دیده می شود.

جدا از همه برتری های PlayStation VR نسبت به رقبا، قیمت بسیار مناسب آن بازار را برای هدست های Vive و Rift تنگ می کند. چرا که این هدست به تنهایی قیمتی پایین تر از این دو رقیب دارد. علاوه بر این برای استفاده از دو هدست دیگر نیاز به تهیه یک کامپیوتر قدرتمند دارید تا بتوانید به خوبی از واقعیت مجازی استفاده کنید ولی برای استفاده از PlayStation VR در بهترین حالت به یک PS4 Pro نیاز است. یعنی اگر از راهی غیر از سونی وارد دنیای واقعیت مجازی شوید، باید حدود سه الی چهار برابر برای تهیه یک سیستم قدرتمند و هدست Rift و Vive هزینه کنید.

هدست PlayStation VR بدون شک بهترین هدست واقعیت محازی موجود در بازار است و با این وجود جواب سوال " آیا PlayStation VR ارزش خرید دارد؟ " مشخص می شود.

اما آیا هدست واقعیت مجازی ارزش خرید دارد؟

نمی توان گفت هدست های واقعیت مجازی تجربه ای جدیدتر از کینکت و امثال آن را ارائه می دهند و بازی کردن با آن ها بسیار متفاوت است. استفاده از این هدست ها ممکن است در ابتدا بسیار هیجان انگیز به نظر برسد، ولی پس از مدتی این هیجان تکراری می شود و به این نتیجه می رسید که هیچ چیز لذت FIFA یا PES بازی کردن به همراه دوستان و یا Call of Duty آنلاین را ندارد.

پربازدیدترین مطالب اخیر
پیشنهاد سردبیر
256 کاراکتر باقی مانده