لپ تاپ ها بسیار متنوع هستند و برند های زیادی در این بازار فعالیت می کنند. علاوه بر این مشخصاتی که باید برای خرید به آنها توجه داشت ، زیاد است . از طرفی بسیاری از این مشخصات، تخصصی هستند و آشنایی با همه آنها دشوار به نظر می رسد. برای همین در این مطلب سعی داریم تا شما را برای خرید لپ تاپ مناسب نیازتان راهنمایی کنیم و اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیارتان بگذاریم.

انواع لپ تاپ

طبقه بندی های زیادی برای لپ تاپ ها موجود است و تنوع زیاد این دستگاه ها باعث شده است تا دسته بندی های زیادی برای این دستگاه ها وجود داشته باشد. اصلی ترین طبقه بندی لپ تاپ ها به شکل زیر است.

نت بوک (NetBook)

نت بوک ها دسته ای از لپ تاپ ها بودند که در ابعاد کوچک ساخته می شدند و حمل و نقل آنها بسیار آسان بود. این لپ تاپ ها توان پردازشی چندان بالایی نداشتند و بیشتر برای استفاده روزمره مثل چک کردن ایمیل و ... به کار می رفتند. تولید این نوع از کامپیوتر ها به تدریج کاهش یافت و الان مدل جدیدی از آنها در بازار یافت نمی شود و نسخه های UltraBook جای این لپ تاپ های را گرفته اند.

کروم بوک (ChromeBook)

کروم بوک ها سری خاصی از لپ تاپ ها هستند که بر اساس سیستم عامل کروم ساخته شده اند این دستگاه ها برای اولین بار در سال 2011 به بازار عرضه شدند. کروم بوک ها قیمت بالایی ندارند و رابط کاربری آنها بسیار مناسب است. شرکت های زیادی به تولید این لپ تاپ ها مشغول هستند؛ اما گوگل PixelBook و ایسوس Chromebook Flip محبوب ترین کروم بوک های موجود هستند. نکته جالب سیستم عامل کروم ، قابلیت استفاده از برنامه های اندروید بر روی این دستگاه هاست. در کل کروم بوک ها برای افرادی که به دنبال راحتی استفاده ، حمل و نقل  و قیمت مناسب می گردنند ، مناسب به نظر می رسند.

نوت بوک (NoteBook)

نوت بوک ها رایج ترین نوع از لپ تاپ ها هستند. البته لپ تاپ و نوت بوک در گذشته از نظر ابعاد تفاوت های داشتند، اما امروزه این تفاوت از بین رفته و نمی توان مرز خاصی بین این دو مشخص کرد. نوت بوک ها تنوع زیادی دارند و شما قادر به انتخاب از طیف بسیار وسیعی از سخت افزار ها و قیمت های مختلف هستید. برند های زیادی هم در زمینه تولید نوت بوک ها مشغول هستند. در حال حاضر رایج ترین نوع از لپ تاپ ها ، نوت بوک ها هستند.

آلترابوک (UltraBook)

آلترا بوک ها انواعی از لپ تاپ هستند که وزن و ضخامت بسیار پایینی دارند. این نوع از لپ تاپ ها با MacBook Air توسط اپل ، به بازار معرفی شدند و حالا اکثر برند های مطرح در بازار لپ تاپ ها ، مدل های آلترا بوک زیادی عرضه کرده اند. آلترا بوک ها به افرادی که نیاز به حمل و نقل زیاد لپ تاپ خود دارند و در عین حال به قدرت سخت افزار منطقی آن هم  اهمیت می دهند ، توصیه می شوند.

نکاتی که برای خرید باید به آنها توجه داشته باشید...

حافظه

فضای ذخیره سازی لپ تاپ یکی از مهم ترین ملاک های خرید است. لپ تاپ های حال حاضر اکثرا از هارددیسک با ظرفیت 1 تا 2 ترابایت استفاده می کنند. البته بعضی از لپ تاپ های رده بالاتر به حافظه هیبریدی مجهز شده اند ، به این معنی که 1 یا 2 ترابایت HDD را به همراه 64 تا 256 گیگابایت حافظه SSD در اختیار می گذارند. استفاده از این نوع حافظه بیشتر در لپ تاپ های مخصوص بازی رایج است.

 در بعضی دیگر از لپ تاپ های کوچک و جمع و جور صرفا حاقظه به کار رفته از نوع SSD است. حافظه های SSD بی سر و صدا هستند و فضای کمتری اشغال می کنند ، اما در عوض عمر محدود تری نسبت به حافظه های HDD دارند و قیمت آنها به مراتب بالاتر است. تا جایی که لپ تاپی با حافظه SSD ممکن است حتی تا یک میلیون تومان با انواعی که از HDD استفاده می کنند ، گران تر باشد. علاوه بر این امکان بازگرداندن یا ریکاوری اطلاعات از دست رفته حافظه های SSD وجود ندارد اما عموما سرعت بسیار بالایی دارند و همین باعث کاربردی بودن این حافظه ها برای لپ تاپ های با سخت افزار قوی می شود.

سرعت و سر و صدای حافظه های HDD با هم متفاوت است و به ملاک های زیادی مثل تعداد دور قابل چرخش در دقیقه آنها بستگی دارد. اکثر لپ تاپ های هارد دیسک هایی با سرعت چرخش 5400 دور در دقیقه استفاده می کنند. هر چقدر این مقدار بیشتر باشد ، سرعت پردازش اطلاعات در لپ تاپ بیشتر است. برای خرید لپ تاپ به حجم فضای ذخیره آن دقت کنید و کاملا با توجه به نیازتان اقدام به خرید کنید.

خوشبختانه حافظه از قطعاتی است که در اکثر لپ تاپ ها قابلیت تعویض دارد. پس اگر قصد افزایش ظرفیت هارد دیسک لپ تاپ خود را داشتید ، این کار به راحتی ممکن است. یا اگر لپ تاپ شما قدیمی شده و سخت افزار آن کند عمل می کند ، می توانید با تعویض هارد دیسک آن با یک حافظه SSD ، سرعت را به طرز قابل توجهی بیشتر کنید.

پردازنده

شرکت های زیادی مثل AMD ، ATI ، NVIDIA و Intel در زمینه تولید پردازنده مشغول هستند و تنوع پردازنده ها بسیار زیاد است. علاوه بر این تنوع ، سری های مختلفی هم از هر کدام وجود دارد و تشخیص پردازنده مناسب شاید کمی سخت باشد. در این بین پردازنده های ساخته شرکت Intel رایج تر هستند که در اینجا بررسی می کنیم. به طور خلاصه پردازنده های Celeron و Pentium عملکرد خوبی برای لپ تاپ های ارزان قیمت و استفاده های نه چندان سنگین به نمایش می گذارند ، در حالی که سری Atom که در بعضی از این لپ تاپ ها به کار می رود ، ضعیف تر عمل می کند. پردازنده های Core i7 و Core i5 سری Y و Core m برای لپ تاپ های کوچک و جمع و جور مناسب هستند. برای استفاده روزمره و اجرای برنامه های معمول سری U از Core i5 پاسخگویی خوبی دارد. اما اگر استفاده شما از این بیشتر است و برنامه های کمی سنگین هم اجرا می کنید ، پردازنده Core i7 سری U را انتخاب کنید. برای بازی کردن و اجرای برنامه های بسیار سنگین هم سری HQ از پردازنده های Core i7 یا Core i5 مناسب است.

البته دقت داشته باشید که تنوع پردازنده هایی که در لپ تاپ های موجود در بازار استفاده می شود بسیار بیشتر از این است و به این چند مورد بسنده نمی شود. پس برای خرید حتما در مورد نسل و سری پردازنده لپ تاپی که قصد خرید آن را دارید به خوبی تحقیق کنید.

رم (RAM)

RAM یا فضای ذخیره سازی موقت از ملاک های فنی مهم برای خرید لپ تاپ است. اگر به دنبال لپ تاپی برای استفاده روزمره و نه چندان سنگین هستید ، حدود 4 گیگابایت RAM برای شما مناسب است ، اما اگر استفاده شما فراتر از برنامه های عادی و در حد بازی های سنگین است ، حداقل به 16 گیگابایت RAM نیاز دارید. اکثر لپ تاپ های حال حاضر هم از نسل چهارم حافظه های موقت یا DDR4 استفاده می کنند و نیازی به نگرانی از بابت نوع RAM وجود ندارد. البته قابلیت تعویض این قطعه هم در بیشتر لپ تاپ ها وجود دارد.

پردازنده گرافیکی

کارت گرافیک هم مانند پردازنده تنوع زیادی دارد و سری های مختلفی از آن در لپ تاپ ها به کار می رود. اما به یک نکته توجه داشته باشید که کارت گرافیمک به تنهایی نمی توانید بار پردازش لپ تاپ شما را به دوش بکشد و یک کارت گرافیک قدرتمند وقتی تمام توان خود را در اختیار می گذارد که دیگر قطعات موجود هم قدرت کافی را داشته باشند. در این بین Nvidia GeForce GTX 10-series ، AMD RX 400-series و  Intel Iris Plus برای اجرای بازی و برنامه های سنگین و Nvidia Quadro و  Intel HD Graphicsبرای استفاده روزمره و معمولی به کار می روند. اما تنوع کارت گرافیک ها بسیار بیشتر از این چند مدل است و باید قبل از خرید اگر اجرای بازی و برنامه های سنگین برایتان اهمیت دارد ، در مورد کارت گرافیک تحقیق کنید. البته اگر استفاده شما تنها به ویرایش متن و گشت و گذار در اینترنت و دید فیلم با کیفیت های معمولی است ، کارت گرافیک قدرتمند ، یا حتی وجود آن اهمیت چندانی برای شما نخواهد داشت.    

وزن و ابعاد

بزرگترین مزیت لپ تاپ ها نسبت به کامپیوتر های دسکتاپ ، قابلیت حمل آنهاست. لپ تاپ های آلترابوک در حدود کمتر از 1.5 کیلوگرم وزن دارند و برای حمل نقل بسیار مناسب هستند. در حالی که نوت بوک های معوملی گاهی از 2 کیلوگرم هم سنگین تر می شوند. لپ تاپ های مخصوص بازی هم ممکن است وزنی بیشتر از 3 کیلوگرم داشته باشند. البته معیار وزن برای لپ تاپ به ابعاد آن بستگی دارد؛ ابعاد لپ تاپ ها هم معمولا با اندازه صفحه نمایش آنها سنجیده می شود. اغلب شرکت های سازنده لپ تاپ هایی در ابعاد 11.6 ، 13.3، 15.6 و 17.3 اینچی می سازند.

اگر لپ تاپ خود را زیاد حمل ی کنید و راحتی حمل و نقل آن برایتان اهمیت دارد ، پس حتما لپ تاپ را با اندازه ای انتخاب کنید که به راحتی در کیف قرار بگیرد و وزن زیادی نداشته باشد و آلترابوک ها برای شما مناسب هستند. اما اگر بیشتر از لپ تاپ در خانه یا اداره استفاده می کنید ، می توانید لپ تاپ های بزرگتری هم انتخاب کنید و گزینه های زیادی برای شما موجود است. در کل ابعاد و وزن لپ تاپ یک معیار سلیقه ایست  و هر کس بسته به نیاز خود می توانید گزینه مورد نظرش را انتخاب کنید.

لمسی

مدت هاست شرکت های سازنده لپ تاپ اقدام به تجهیز لپ تاپ ها به صفحه لمسی کرده اند. استفاده از صفحه لمسی در لپ تاپ های معمولی ممکن است کاربرد چندانی نداشته باشد و پس از مدتی استفاده متوجه کارایی بهتر کیبورد و ماوس پد خواهید شد. از طرف دیگر استفاده طولانی مدت از صفحه لمسی لپ تاپ می تواند باعث مشکلاتی مثل گردن درد شود و امکان استفاده طولانی مدت از این قابلیت وجود ندارد. اما نوع دیگری از لپ تاپ ها هستند که به آنها "2in1" یا "دو در یک" گفته می شود. این لپ تاپ های هیبریدی به گونه ای طراحی شده اند که شما ی توانید با تغییری در بدنه لپ تاپ آن را تبدیل به یک تبلت کرده و از آن استفاده کنید. یا حتی کیبورد آنها قابلیت جدا شدن دارد. سری Surface Book مایکروسافت از معروف ترین نوع این لپ تاپ هاست. بعضی از آنها به قلم هم مجهز شده اند تا برای طراحی و خلق محتوا مناسب باشند و یا امکان یادداشت برداری در آنها فراهم باشد. پس اگر امکان استفاده به عنوان تبلت برای شما کارایی دارد ، لپ تاپ های "تبدیل پذیر" گزینه مناسبی برای شما هستند.

صفحه نمایش و بلندگو

صفحه نمایش یکی از مهم ترین اجزای لپ تاپ است و بسته به استفاده کاربر اهمیت بالایی پیدا می کند. البته شرکت های سازنده روی این موضوع به خوبی کار کرده اند و معمولا لپ تاپ ها در بازه قیمت خودشان نمایشگر خوبی در اختیار می گذارند. نمایشگر لپ تاپ ها در دو نوع براق و مات موجود است. صفحه نمایش های براق برای استفاده در محیط های با نور کنترل شده مناسب هستند و رنگ های بهتری از نمایشگر های مات در اختیار می گذارند. اما انواع مات ، نور محیط را انعکاس نمی دهند و برای استفاده در محیط های روشن مناسب هستند.

رزولوشن صفحه نمایش هم یکی از مهم ترین نکات است که کاربر بسته به استفاده شخصی می تواند دست به انتخاب بزند ؛ اما به طور معمول صفحه نمایش FullHD برای یک لپ تاپ برای استفاده مولتی مدیا ، کاملا عالی است.

اندازه صفحه نمایش مستقیما در ابعاد و وزن لپ تاپ تاثیر دارد. 10 تا 14 اینچ برای کسانی که زیاد لپ تاپشان را حمل می کنند مناسب است و لپ تاپ های با این اندازه ، معمولا سبک هستند. 14 تا 17 اینچ برای استفاده عمومی کاربرد دارد و این اندازه وزن دستگاه را زیاد بالا نمی برد. اما اندازه بیشتر از این برای جایگزین کردن لپ تاپ با کامپیوتر رومیزی و کارهای گرافیکی مناسب است و حمل و نقل آن آسان نیست.

عموما برای لپ تاپ های از صفحه نمایش با پنل IPS یا TFT استفاده می شود. صفحه نمایش های TFT روشنلایی پس زمینه بسیار خوبی دارند و تصاویر زنده ای در اختیار می گذارند و عموما مصرف انرژی بالایی ندارند ، اما زاویه دید این نمایشگر های چندان مناسب نیست. در مقابل نمایشگر های IPS زاویه دیدی بسیار خوبی دارند و در نمایش تصاویر متحرک و پاسخگویی پیکسل ها به خوبی عمل می کنند ، علاوه بر این کیفیت رنگ های این نمایشگر ها هم بسیار عالیست.

در حالت کلی نمایشگر های IPS باید بهتر از انواع TFT عمل کنند ، اما نمی توان نظر قطعی در این مورد داد و ممکن است نمایشگر TFT یک شرکت ، کیفیت بهتری نسبت به نمایشگر IPS شرکت دیگر داشته باشد.  

در بیشتر لپ تاپ ها از اسپیکر های استریو استفاده می شود و حداکثر توانی در حدود 2 وات دارند. اگر تماشای فیلم یا گوش دادن به موشیقی برایتان اهمیت دارد ، پس به این مورد هم توجه داشته باید و قبل از خرید سیستم صوتی لپ تاپ مورد نظرتان را بررسی کنید. البته اگر اسپیکر های لپ تاپ برای شما به اندازه کافی قدرتمند نباشند ، می توانید از اسپیکر های جانبی استفاده کنید که عموما قیمت چندان بالایی ندارند و هزینه زیادی برای شما برنخواهد داشت.

کیبورد و ماوس

کیبورد لپ تاپ ها عموما به حالت جزیره ای ساخته می شود و معمولا شرکت های سازنده تغییراتی جزئی در آنها اعمال می کنند. بسته به ابعاد لپ تاپ ممکن است NumPad یا قسمت مخصوص به اعداد وجود داشته باشد. استفاده از نور پس زمینه در کیبورد ها کاربرد زیادی دارد و در مواقعی که روشنایی کافی وجود نداشته باشد ، امکان استفاده راحت از کیبورد را فراهم می کند. ارگونومی و کیفیت دکمه های کیبورد هم از موارد شخصی است که کاربر باید بسته به نیازش انتخاب کند.

TouchPad یا ماوس لمسی تقریبا در همه لپ تاپ ها به کار می رود و عموما تفاوت چندانی با هم ندارند. البته در این مورد هم شرکت های مختلف تغییراتی در این تاچ پد ها اعمال کرده اند و دستورات حرکتی مختلف (Gesture) را برای آنها فعال می کنند.

باتری

باتری های Ni-MH و Ni-Cd تقریبا در لپ تاپ ها منسوخ شده اند و جای خودشان را به انواع Li-ion و Li-pol داده اند. باتری های لیتیوم یون (Li-ion) عمر مناسب دارند و ابعاد آنها تقریبا کوچک است. باتری های لیتیوم پلیمر (Li-pol) هم نوع دیگری از باتری های رایج در لپ تاپ ها هستند که بیشتر در آلترابوک ها به کار می روند. فرایند ساخت و عملکرد این دو نوع باتری تقریبا یکسان است ، اما با تغییراتی ه در انواع پلیمری اعمال شده ، ابعاد باتری کوچک تر شده و عمر آنها بالا رفته است. برای همین بیشتر در لپ تاپ های کوچک به کار می روند.

ظرفیت باتری لپ تاپ ها با واحد وات ساعت شناسایی می شود. نمی توان رقم خاصی برای ظرفیت مناسب تعیین کرد و بهتر است این عدد را بین مورد های مختلف مقایسه کنید. اما به طور کل ظرفیت بیشتر از 70 وات ساعت برای لپ تاپ 15 اینچی مناسب به نظر می رسد. البته مصرف باتری و ظرفیت مناسب به عملکرد فنی لپ تاپ و صفحه نمایش آن و عوامل دیگری بستگی دارد.

باتری لپ تاپ ها هم بیشتر با 4 ، 6 یا 9 سلول ساخته می شود. به طور کلی باتری با تعداد سلول بیشتر توان بالاتری دارد ، اما این هم قطعی نیست و بسته به کیفیت و تکنولوژی ساخت آن دارد. پس برای مقایسه بهتر است ظرفیت باتری ها را مقایسه کنید.

ورودی

پورت های ورودی و خروجی مختلفی برای لپ تاپ استفاده می شود. عموما با کوچک تر شدن ابعاد لپ تاپ از تعداد این پورت ها هم کاسته می شود.

در بیشتر لپ تاپ های جدید از پورت HDMI برای انتقال تصویر(به همراه صوت) استفاده می شود و این پورت جایگزین VGA شده است. البته اگر وجود پورت VGA برایتان اهمیت دارد و لپ تاپ مورد نظر شما از آن پشتیبانی نمی کند ، نگران نباشید ، چرا که مبدل هایی برای رفع این کمبود وجود دارد. پورت USB 2.0  و تقریبا در تمام لپ تاپ ها یافت می شود و پورت USB-C هم در حال فراگیر شدن است. جک 3.5 میلیمتری هدفون هم در اکثر لپ تاپ ها موجود است (که قابلیت استفاده به عنوان ورودی میکروفون هم برای آن وجود دارد) ورودی کارت حافظه هم در خیلی از لپ تاپ ها به چشم می خورد.

در بسیاری از لپ تاپ های کوچک جدید DVD-Rom حذف شده و این ممکن است برای بعضی از کاربران خوشایند نباشد. البته این کاربران می تواندد دیسک خوان مجزا تهیه کنند و به کمک پورت USB آن را به لپ تاپ متصل کنند. پورت LAN هم در بسیاری از لپ تاپ ها موجود است ، اما در صورت عدم وجود ، امکان استفاده به کمک مبدل وجود دارد.

عمده لپ تاپ ها از شبکه بی سیم Wifi و بولوتوث داخلی پشتیبانی می کنند و ازین بابت هم نگرانی وجود ندارد.

در کل اگر پورت های ورودی و خروجی لپ تاپ مورد نظر شما ، برایتان کافی نبود یا کمبود داشت ، می توانید این مشکل را با تبدیل های موجود در بازار حل کنید. البته حتما قبل از خرید از این بابت اطمینان پیدا کنید.

کاربری

لپ تاپ ها انواع زیادی دارند و بسته به کابری های تخصصی ساخته می شوند. لپ تاپ هایی برای بازی وجود دارند که ابعاد بزرگی دارند و مشخصات فنی آنها اجزای اجرای بازی های سنگین را به کاربر می دهد. این لپ تاپ ها سیستم تهویه پیشرفته ای هم دارند و ظاهر آنها هم متناسب با اجرای گیم طراحی شده است. لپ تاپ های دیگری هم وجود دارد که مخصوص محیط های صنعتی ساخته شده اند. این لپ تاپ در برابر عوامل مخرب از خودشان مقاومت نشان می دهند. در کل موقع خرید لپ تاپ به کاربری مورد نظرتان دقت داشته باشید و لپ تاپ را متناسب با استفاده غالبتان خریداری کنید.

مک یا پی سی؟

شرکت اپل همیشه استاندارد خاص خود را برای محصولاتش داردو دستگاه های این شرکت متفاوت اند. لپ تاپ های اپل که با نام مک شناخته می شوند طراحی بسیار زیبایی دارند و از سیستم عامل mac OS استفاده می کنند. این سیستم عامل رابط کاربری بسیار خوبی دارد و استفاده از آن آسان است. لپ تاپ های مک برای عملکرد فنی خوبی هم دارند. البته این لپ تاپ ها نکات منفی هم دارند. تنوع این لپ تاپ ها کم است و تنها سه نوع Mac Book ، Mac Book Air و Mac Book Pro موجود هستند. سخت افزاری که شما بعد از مدتی استفاده خواهید داشت ، همان سخت افزاری است که خریداری کردید و امکان ارتقا سخت افزاری وجود ندارد. محیط سیستم عامل مک او اس هم کمی محدود است و برای استفاده حرفه ای اصلا مناسب نیست.

در عوض پی سی ها تنوع بسیار زیادی دارند و شما می توانید بسته به نیازتان یک لپ تاپ مخصوص بازی یا اداری تهیه کنید. سیستم عامل ویندوز که در این لپ تاپ ها استفاده می شود ، محیط باز تری دارد و علاوه بر استفاده معمولی ، برای استفاده حرفه ای هم مناسب است. علاوه بر این برنامه های بیشتری هم برای آن موجود است. تنوع امکانات مثل صفحه لمسی یا قابلیت تبدیل شدن به تبلت هم در این لپ تاپ هم،  زیاد است و عمدتا پورت های بیشتری در اختیار می گذارند. قابلیت ارتقا سخت افزاری هم تا حدودی در این دستگاه ها موجود است. در مقایسه با مک ها هم ، لپ تاپ های دیگر هم رده قیمت پایین تری دارند.

در کل اگر کاربری شما چندان حرفه ای نیست و بیشتر برای استفاده مولتی مدیا به دنبال لپ تاپ می گردید و هزینه زیاد هم برایتان اهمیت ندارد، مک بوک ها گزینه مناسبی برای شما هستند ، اما در غیر اینصورت لپ تاپ های دیگر به مراتب امکانات بیشتری در اختیار می گذارند و علاوه بر قیمت پایین تر، تنوع بهتری نیز دارند و می توانید انتخاب دقیق تری با توجه به نیازتان داشته باشید.

برند

برند های زیادی در زمینه فروش لپ تاپ فعال هستند. Acer ، Apple ، Asus ، Dell ، hp ، Lenovo ، Microsoft ،MSI و Sony از برند های مطرح هستند. بهتر است برای خرید بیشتر به مشخصات لپ تاپ ، بسته به نیازتان، توجه داشته باشید و بعد از آن خدمات پس از فروش هر کدام از این برند ها را در نظر بگیرید و توجهی به شایعات مطرح در مورد این شرکتها نداشته باشید. چرا که اصل کیفیت در مورد مدل ها جاری است ، نه در مورد برند ها.

پربازدیدترین مطالب اخیر
پیشنهاد سردبیر
256 کاراکتر باقی مانده
  • پریسا پنج شنبه , 3 اسفند 96 , 1:59

    بسیار مفید بود

    0